Thema’s > Klimaat Denemarken
In Denemarken zijn de zomers aangenaam en bieden ze een perfecte mix van zonneschijn en gematigde temperaturen. Hier zijn enkele algemene details over het weer in Denemarken tijdens de zomer:
Gemiddelde zomertemperatuur: Ongeveer 20 graden Celsius. Dit betekent dat het lekker warm is zonder extreem tropisch te worden.
Zonuren: In de drie zomermaanden (juni, juli en augustus) schijnt de zon gemiddeld ruim 700 uur in Denemarken. Dit is zonniger dan Nederland, waar gemiddeld iets minder dan 600 zonuren in de zomer zijn.
Regen: Denemarken is gevoelig voor regenbuien als er geen hogedrukgebied aanwezig is. Over het algemeen valt er gedurende het hele jaar milde neerslag, maar vooral in de herfst en winter.
Net zoals in Nederland en België heerst in Denemarken een gematigd zeeklimaat, zodat de zomers over het algemeen koel zijn en de winters nooit extreem koud. Denemarken heeft een zeeklimaat met voornamelijk westelijke winden. Door de geringe oppervlakte van het land en doordat het vrijwel aan alle zijden door zee is omgeven, zijn de klimaatverschillen zeer gering (gemiddelde jaartemperatuur 7,3 °C). De temperaturen in Denemarken zijn vrij gelijkmatig over het land verdeeld. Er zijn dus geen warme- en koude streken.
Wat betreft temperatuur verschilt het weer in Denemarken weinig van dat bij ons. Het gematigd zeeklimaat zorgt voor milde zomers (15 tot 30°C) en koude winters met veel regen (5 tot -10°C).
De zomers kenmerken zich door veel zonneschijn: van mei tot augustus wordt ongeveer de helft van de jaarlijkse zonneschijn genoteerd. De zomers zijn kort met gematigde temperaturen van rond de 20°C . ’s Nachts daalt de temperatuur, vooral buiten de maanden juni, juli en Augustus sterk.
In de winter, blijft de temperatuur rond 0°C hangen. De regen is vrij mild en over het jaar verdeeld. De atmosfeer is ’s winters zeer vochtig (relatieve vochtigheid 91-92%). In strenge winters vriest een gedeelte van het Kattegat voor korte tijd dicht. In de Sont en in de Belten komt vaker ijs voor; in eerstgenoemde gemiddeld om de twee jaar. Aan de westkust van Jutland vriezen de havens zelden dicht. Ook kan er heel wat sneeuw vallen. Daarnaast zal je merken dat het in de winter een stuk later licht wordt en eerder donker is dan in Nederland en Belgie.
Doordat het land aan alle kanten door zee omgeven wordt, is er over het algemeen wel meer wind dan in Nederland.
Denemarken kent meer zonuren in de zomermaanden. Nederland heeft bijvoorbeeld in juni t/m augustus gemiddeld 590 zonuren. Denemarken heeft daarentegen in dezelfde periode gemiddeld 745 zonuren!
In het voorjaar 2008 kwam het in de maanden maart, april en mei tot een totaal van 663 uren zon. In 2007 661 uur zon. Het aantal zonuren is licht verdeeld over het land; zie afbeelding.
Het zonnige weer en de aangename temperaturen maken Denemarken ideaal voor een actieve vakantie, ontspannen uitstapjes en het verkennen van de prachtige natuur. Dus pak je zonnebril en geniet van de Deense zomer!
Binnen Denemarken kunt u de weersverwachting bekijken van het DMI.
Fijn artikel.
Liever geen reclame tussenin.
Hi, helaas is dat de enige manier die wij kennen om deze website te bekostigen. We staan open voor suggesties