U kunt nu in Kopenhagen vervoersbewijzen kopen op smartphones zonder app

Bezoekers en toeristen in Kopenhagen (en inwoners als ze dat willen) hoeven zich niet langer bezig te houden met het downloaden van de juiste app als ze op hun telefoon een kaartje voor het openbaar vervoer willen kopen.

Met Scan & Travel, een nieuw systeem gelanceerd door Din Offentlige Transport (DOT), het samenwerkingsverband van openbaarvervoerbedrijven in Kopenhagen en het eiland Sealand, kunnen passagiers reispassen kopen met behulp van QR-codes die strategisch in de stad zijn opgehangen.

De QR-codes worden op kaartautomaten en posters op grote stations en op de luchthaven van Kopenhagen geplaatst, zodat u de pas kunt vinden en downloaden – die vervolgens op uw telefoon kan worden opgeslagen – vanaf het punt waarop u hem nodig heeft.

Om gebruik te kunnen maken van de regeling moeten passagiers een e-mailadres opgeven en kunnen betalen met Apple Pay of Google Pay. Meer informatie is in het Engels te vinden op de website van DOT.

Een City Pass biedt onbeperkt vervoer gedurende 24 tot 120 uur, afhankelijk van de pas die je kiest. De kaart is geldig in bussen, treinen en metro’s en laat twee kinderen onder de 12 jaar gratis met u meereizen.

Je kunt ook kiezen tussen een “kleine” en “grote” pas, die respectievelijk het centrum van Kopenhagen (inclusief de luchthaven) en het grotere gebied van Kopenhagen bestrijkt. De kosten van de pas beginnen vanaf 90 kronen.

“Met de lancering van ‘Scan & Travel’ zetten we een stap in de richting van het zo toegankelijk en gebruiksvriendelijk mogelijk maken van het openbaar vervoer in Groot-Kopenhagen en grote delen van Seeland voor de vele toeristen die er jaarlijks komen,” zei Hanne Tærsbøl Schmidt, voorzitter van DOT en directeur van de metro van Kopenhagen, in een persverklaring.

Verkeerslichten Denemarken geoptimaliseerd

Chauffeurs in Denemarken hoeven minder lang te wachten voor het rode licht. De wachttijden bij sommige verkeerslichten in Denemarken zullen worden geoptimaiseerd.

Ongeveer 320 verkeerslichten in heel Denemarken zullen worden aangepast om beter te passen bij het aanbod van verkeer, aldus het Deense Wegendirectoraat.

De wachttijden bij honderden Deense kruispunten met verkeerslichten zullen worden verkort, een maatregel die volgens de autoriteiten zal helpen de uitstoot te verminderen. Naast het aanpassen van de tijd dat de lichten groen en rood blijven, worden op een aantal kruispunten nieuwe linksafpijlen geïntroduceerd. Een set verkeerslichten zal ook verschillende tijdstippen gebruiken voor dag-, nacht- en spitsverkeer.

“Dit zou moeten betekenen dat je vermijdt onnodig te stoppen en stationair te draaien wanneer je bij een stoplicht komt”, zei Charlotte Vithen, afdelingshoofd van het Deense Wegendirectoraat, in een persverklaring.

De verandering zou de samenleving ook tot 77 miljoen kronen per jaar kunnen besparen, aldus het directoraat in de verklaring.

Om de wachttijden op de kruispunten aan te passen, zullen de parameters waarmee deze worden beheerd worden bijgewerkt, legt Vithen uit. “We gebruiken de technologie die we al hebben en het besluit is daarom een ​​goed voorbeeld van hoe je meer efficiëntie voor je geld kunt krijgen”, zei ze.

Analyses van files op verkeersknooppunten sinds 2018 hebben de wegbeheerder geholpen om te beslissen welke wijzigingen moeten worden doorgevoerd, aldus de verklaring.

Het Deense wegendirectoraat is verantwoordelijk voor 320 verkeerslichten die eigendom zijn van de staat. De rest is eigendom van gemeenten. In totaal heeft Denemarken ongeveer 3.100 verkeerslichten. De staatsverkeerslichten zijn voornamelijk in gebruik op rijkswegen, zoals snelwegkruisingen en invalswegen in de stad.

Roskilde 2024 was het natste festival in 17 jaar

Weergegevens hebben bevestigd dat het Roskilde Festival van vorige week de meest regenachtige editie van het evenement was sinds 2007. In totaal viel er dit jaar zo’n 65,8 millimeter regen op het Roskilde Festival, waarmee het volgens het Deense nationale meteorologische agentschap DMI de natste in 17 jaar is. Op de natste dag van het festival, zondag 7 juli, viel er zo’n 35,2 millimeter regen – ruim de helft van het totaal voor de hele week. Donderdag 4 juli en zaterdag 6 juli vielen beide iets meer dan 11 millimeter regen.

De laatste keer dat het festival werd geteisterd door zulke hevige regenval was in 2007 – een jaar dat in de geschiednis van het evenement is opgenomen, net zoals de zware modderbaden die alle betrokkenen te verduren kregen. Dat jaar was er in totaal 85,4 mm en op één dag 44,6 mm.

Daar staat tegenopver dat de gegevens van DMI 0 mm regen laten zien voor het gehele Roskilde Festival van 2018. Ook in 2005 was dat het geval.

Tot dit jaar waren de meest regenachtige edities sinds 2007 in 2011 en 2017, die beide ongeveer 28 mm ontvingen.

Tijdens het Roskilde Festival, het grootste muziekfestival in Scandinavië, verandert het festivalgebied tijdelijk in de vierde grootste stad van Denemarken qua bevolkingsomvang.

CopenPay: Leuke extra’s voor groen gedrag

CopenPay: een unieke manier om Kopenhagen te ontdekken

Wie tussen 15 juli en 11 augustus Kopenhagen bezoekt, kan de borden niet missen: CopenPay. Meer dan 20 attracties laten je aan unieke activiteiten deelnemen of geven gratis toegang, belevenissen of lekkernijen weg als beloning voor ‘groen’ gedrag tijdens je bezoek aan onze hoofdstad – zoals de (huur)fiets pakken.

Groen gedrag loont!

Meer informatie

Bron: VisitDenmark, Islands Brygge 43, 2300 København S, Denmark

Zomer 2024: Alle grote events

Laat je deze zomer verrassen door de vele grote events door heel Denemarken.

Beleef o.a. het Hans Christian Andersen Festival, Denmark’s Outdoor Festival, het 9-daagse Viking Festival en Noord-Europa’s grootste vliegerfestival: Rømø Kite Festival.

Ook Food Festivals staan je te wachten, zoals Food on Fire en Copenhagen Cooking. Mis verder de (gratis) openluchtconcerten van Bakken en Tivoli niet. Een andere bijzondere plek om muziek te ervaren, is vanaf de Rundetårn in hartje Kopenhagen met de Astro Bar x Future Femal Sounds, of observeer er de zon tijdens de Sun Observation Sundays – want de Ronde Toren, zoals hij op zijn Nederlands heet, is gelijk het oudste functionerende astronomische observatorium in Europa.

Bron: VisitDenmark, Islands Brygge 43, 2300 København S, Denmark

Nieuwe Langeafstandsbusterminal in Kopenhagen geopend

De nieuwe langeafstandsbusterminal in Kopenhagen is officieel geopend en biedt een grote upgrade in faciliteiten en onderdak voor passagier. Passagiers die een Kombardo Express- of Flixbus-dienst nemen van Kopenhagen naar Aarhus, Zweden, Duitsland of waar dan ook, hoeven niet langer op een vochtige stoeprand bij Ingerslevsgade te staan, sind de nieuwe langeafstandsbusterminal van Kopenhagen donderdag officieel werd geopend.

De nieuwe terminal, dicht bij het Dybbølsbro S-treinstation en het Fisketorv-winkelcentrum, vervangt Ingerslevsgade, dat niet veel meer was dan een reeks bushokjes langs een fietspad en waar regelmatig verkeersopstoppingen waren.

Kenmerken van de nieuwe langeafstandsbusterminal zijn onder meer een vertrekhal, een supermarkt, informatieschermen en platforms zonder kruisende fietspaden.

De terminal is bereikbaar vanaf het Dybbølsbro S-treinstation en een nabijgelegen stadsbushalte met lijnen 7A en 11.

Een nieuw metrostation op de M4-lijn dat later deze maand wordt geopend , Havneholmen, zal ook gemakkelijke toegang tot het busstation bieden.

Daarnaast zijn er 200 fietsenstallingen.

Bron: thelocal.dk

Oude Beurs in Kopenhagen door brand verwoest

Een van de meest iconische gebouwen van Kopenhagen is door brand verwoest, maar de Oude Beurs zal worden herbouwd, een 400 jaar oud monument dat geliefd is bij de lokale bevolking en bezoekers.

Een van de meest iconische gebouwen van Kopenhagen, de Oude Beurs, werd op 16 april 2024 verwoest door een enorme brand die een groot deel van het 400 jaar oude gebouw verwoestte, met name de iconische torenspits, een sprookjesachtig kenmerk in de vorm van vier met elkaar verweven draken ‘ staarten.

Niemand raakte gewond bij de brand, die in de vroege ochtenduren uitbrak en 24 uur later nog steeds brandde, meldden verschillende nieuwsmedia . Volgens de BBC verwoestte de brand ongeveer de helft van het historische gebouw , maar op het moment van schrijven is de oorzaak nog onbekend.

De ramp heeft de inwoners van Kopenhagen verbijsterd, waar het gebouw – plaatselijk bekend als Børsen – geliefd was vanwege zijn historische betekenis en als trots symbool van het Deense erfgoed. Het dateert uit 1625 en werd gebouwd op bevel van koning Christian IV in de Nederlandse renaissancestijl, met een drietal kronen bovenaan de torenspits die het Scandinavische rijk van Denemarken, Noorwegen en Zweden symboliseren.

Deens Bier

In Denemarken zijn er verschillende heerlijke bieren om van te genieten. Laten we eens kijken naar enkele van de lekkerste Deense bieren:

  • Carlsberg: Dit bier wordt al sinds 1847 gebrouwen en is wereldwijd bekend. Het is een blond pils met een alcoholpercentage van 5%. Carlsberg heeft een licht bittere maar frisse smaak en past goed bij salades, kip, witvis, jonge kazen en vleesgerechten.
  • Mikkeller George Imperial Stout: Dit uitdagende bier is een volle stout met een alcoholpercentage van 12%. Het is gebrouwen met koffie en vanille, en biedt een smaakexplosie van chocolade, koffie, gebrande mout en subtiele bourbon- en houtsmaak.
  • Amager Bryghus: Deze microbrouwerij op het eiland Amager staat bekend om zijn imperial stout. Dit donkere bier heeft aroma’s van vanille en kruiden, een intens geroosterde moutsmaak en een verrassend hoppige afdronk. Het heeft een alcoholpercentage van 10%.
  • To Øl 365 Days Of Darkness: Dit is een klassieker van To Øl. Het bier is een jaar lang gerijpt in Calvados- en Cognacvaten, met diepe rijke tonen en een verwarmend alcoholpercentage.

Probeer gerust een van deze Deense bieren en ontdek de unieke smaken die ze te bieden hebben!

Lang verloren gewaande Vikingresten ontdekt in museumkluis

Meer dan een eeuw na de vermissing zijn de zoekgeraakte overblijfselen gevonden van een man die mogelijk familie is van Harald Bluetooth. Meer dan een eeuw geleden is een van de meest waardevolle collecties van het Nationaal Museum van Denemarken – de overblijfselen van een Viking waarvan wordt aangenomen dat ze verwant zijn aan Harald Bluetooth – op mysterieuze wijze verdwenen.

Maar dankzij echt speurwerk van de eigen archeologen van het museum, Ulla Mannering en Charlotte Rimstad, zijn de lang verloren gewaande botten teruggevonden.

Het paar slaagde erin de verzameling botten te vinden in een opbergdoos, die de overblijfselen van een andere Viking-begraafplaats bevatte. “We hebben altijd het gevoel gehad dat ze ergens in het museum moesten zijn. Er is al vele malen naar ze gezocht, maar het is slechts bij toeval, hier meer dan 100 jaar later, dat we ze tegenkwamen in een doos waar ze niet zouden moeten zijn,” vertelde Ulla Mannering aan DR Nyheder.

Ontdekt in 1868 

In 1868 ontdekte een plaatselijke boer in Mammen, in de buurt van Viborg, het Vikinggraf dat talrijke waardevolle voorwerpen bevatte.

Het Mammengraf stamt uit 970-71 na Christus en bevatte de stoffelijke overschotten van een man in een houten kamergraf. De man droeg kostbare kleding van zijde, met een grote waskaars en een bijl aan zijn voeten. Er wordt aangenomen dat hij nauwe relaties heeft gehad met de legendarische Viking-koning, Harald Bluetooth. 

De overblijfselen van het Mammengraf en andere voorwerpen uit de Late IJzertijd en Vikingtijd zijn te zien in de Oudheidstentoonstelling van Denemarken in het Nationaal Museum.

Bron: https://cphpost.dk/?p=124373

Denemarken beleeft opnieuw een recordjaar in aantal buitenlandse overnachtingen

Het Deens toerisme vestigde in 2019 opnieuw een record in het aantal overnachtingen. Vooral in het schouderseizoen is de stijging goed te zien. In Nederland was de groei 5,8%, wat neerkomt op 1.428.250 Nederlandse overnachtingen.

 

“Wij zien dat de interesse voor Denemarken als vakantiebestemming de laatste jaren toeneemt”, vertelt Mette Rodenhuis-Carlsen van VisitDenmark Nederland met gepaste trots. “Sinds 2014 hebben wij samen met onze Nederlandse en Deense partners de focus toegespitst op twee doelgroepen; ‘gezinnen met kinderen tot 12 jaar’ en ‘stellen reizend zonder kinderen’. Naast deze doelgroepen, hebben wij ook de vakantieperiode buiten het hoogseizoen erkend als een belangrijkere reisperiode, wat een enorm potentieel biedt voor het gehele Deense toerisme.”

Dit zijn de cijfers
De aantallen uit 2019* liegen er niet om:
27,2 miljoen Deense overnachtingen. Stijging van 3,3%.
28,8 miljoen buitenlandse overnachtingen. Stijging van 4,5%.”
In Nederland is de groei 5,8%, wat neerkomt op 1.428.250 Nederlandse overnachtingen. De grootste groei is geconstateerd bij campings en vakantiehuizen en -parken.
Inzet op schouderseizoenen
Mette Rodenhuis-Carlsen: “De meivakantie is nu zo populair dat de Denen zelfs spreken over de Nederlandse weken, waarvoor de Deense attracties specifieke activiteiten organiseren. Voor de Nederlandse markt bieden de schouderseizoenen (hieronder vallen de meivakantie, de tweede helft van augustus en de herfstvakantie) genoeg mogelijkheden voor het Deense toerisme om de komende jaren nog verder te groeien.”

*Danmarks Statistics publiceert de definitieve cijfers met lichte aanpassingen jaarlijks in april.

Bron: Nieuwsbericht VisitDenmark