Deense karnemelksoep (Koldskål)

Het meest Deense van alle zomerdesserts. Denen eten karnemelksoep (Koldskål) de hele zomer als dessert, zo vaak als mogelijk.

Ingrediënten

  • 4 eidooiers
  • 1 liter gewone yoghurt (~3,5% vet)
  • 1 liter karnemelk
  • 2 eetlepels rietsuiker
  • 1 vanilleboon
  • 1 el suiker
  • 1 eetlepel citroensap

Bereiding

  1. Gebruik een handmixer om de eidooiers en de suiker tot een licht en luchtig mengsel te kloppen.
  2. Schraap de vanillezaadjes uit het vanillestokje. Meng de vanillezaadjes met een eetlepel suiker.
  3. Klop het vanillemerg met de eidooiers los.
  4. Klop de yoghurt met de eidooiers. Voeg de yoghurt in 3-4 stappen toe en klop goed tussen elke stap.
  5. Voeg als laatste de karnemelk toe en meng het goed door elkaar. Breng op smaak met citroensap.
  6. Bewaar de karnemelksoep/Koldskål in de koelkast. Je kunt de lege vanillestokjes in de kom laten – het heeft nog steeds veel smaak.

Serveer de karnemelksoep met verse aardbeien of Deense Kammerjunker (kleine koekjes).