Kopenhagen

Plaatsen > Kopenhagen

pixabay stokfoto user sharonang
Kopenhagen zeemeermin

Kopenhagen is de hoofdstad van Denemarken. Kopenhagen is gelegen op het Deense eiland Sjælland. Kopenhagen ligt in het uiterste oosten van Denemarken, met Zweden aan de overkant van het water. De naam komt van Købmandshavn, dat “Koopmanshaven” betekent. In 2004 telde Kopenhagen 502.204 inwoners. Vanaf Schiphol vliegen verschillende luchtvaartmaatschappijen U rechtstreeks, in circa 75 minuten, naar de Deense hoofdstad.

Door het vele water en oude gebouwen heeft het een Hollands tintje. De beste manier om Kopenhagen te zien is met de fiets. Het centrum is niet groot en er zijn weinig auto’s. Leuke bijkomstigheid: in de zomer kan je gratis fietsen huren om zo de stad te verkennen.

Met de vele winkels en culturele bezienswaardigheden is Kopenhagen het hele jaar door een bezoek waard. Het is een overzichtelijke en gemoedelijke stad, die bovendien bol staat van Deens Design, muzikale festivals en culinaire evenementen.

De stad is omstreeks het jaar 1000 gesticht door Sven Vorkbaard of Knoet de Grote. Op de plek van het huidige Kopenhagen wordt dan een dorp, Havn genoemd, gesticht. In 1167 werd er op het nabijgelegen eiland Slothomen (nu een wijk op het vasteland) een bewakingsburcht gebouwd door bisschop Absalon. De burcht zorgde ervoor dat rovende groepen als de Wenden, Havn niet konden aanvallen. Daardoor kon de nederzetting uitgroeien tot een bisschopsstad. Op de plaats van deze burgt verrees later Christansborg.

De meeste monumentale panden in Kopenhagen dateren uit de 17e eeuw, toen onder Christiaan IV de stad werd verfraaid. De binnenstad is ruim van opzet.

De stad is sinds de zomer van 2000 met Zweden verbonden door de 18 kilometer lange Sontbrug, een gecombineerde brug en tunnel.

Kopenhagen is een topstad om te winkelen. In het centrum ligt het grootste autovrije winkelgebied ter wereld, rondom de Strøget, de Kopenhaagse Kalverstraat. Wat erg leuk is, is dat er vooral veel kleine winkeltjes zijn. Strøget is sinds 1962 ’s werelds langste autovrije winkelstraat.

Wie in Kopenhagen wil reizen, kan dat heel goed lopend of per fiets doen. De stad heeft veel brede fietspaden. Ook kan men zich per riksja of per watertaxi laten vervoeren. De S-tog en de in 2002 geopende automatische metro, vormen het hart van het OV-netwerk van Kopenhagen.

Metro Kopenhagen
De metro in Kopenhagen dateert uit 2002 en is daarmee een van de jongste metrosystemen ter wereld. Afgelopen jaar maakten 40 miljoen mensen gebruik van de ondergrondse van Kopenhagen. De metro van de Deense hoofdstad opende in 2007 een nieuw stuk, dat de luchthaven met de stadscentrum verbindt. De reis duurt amper 15 minuten.
De metro van Kopenhagen heeft in 2008 de onderscheiding ”Beste metro ter wereld” gekregen. De Ondergrondse van Kopenhagen bleef daarmee de metro’s van Madrid, Singapore en Londen voor.

Carnaval
In veel landen wordt carnaval in de winter gevierd. In Kopenhagen is het traditie dit in de meimaand te doen. Samba, salsa en Afrikaanse ritmes overheersen dan in de straten van het centrum van de stad – evenals kleurrijke kostuums. Hoogtepunt van de feestelijkheden is de optocht op zaterdag. Het beginpunt is op Kongens Nytorv. De stoet trekt via het winkel-voetgangersgebied Strøget naar het grote centrale plein Rådhuspladsen. Het afsluitende feest is de zogeheten ‘nachtparade’ op zondagavond.
Meer info: Karneval i København: Prags Boulevard 55A, Kopenhagen K., tel. +45 3538 8504

Bezienswaardigheden

Zeker de moeite om te bezoeken :

  • De kleine zeemeermin is de beroemdste vrouw van Denemarken. Het beeldje (1913) staat aan de monding van de haven, langs de Langelinie.
  • Nyhavn is een exclusieve buurt met fraai gerestaureerde huizen, mooie, houten zeilschepen langs de kade en de beste terrasjes. Héél véél sfeer !
  • Tot 1794 was Christiansborg de koninklijke verblijfplaats. Nu is het de zetel van het parlement. Vlakbij ligt de Børsen (beurs – 17de eeuw), een van de mooiste gebouwen van de stad.
  • Het rococo Amalienborg de koninklijke residentie. Aflossing van de wacht om 12 uur. De kroonjuwelen zijn te bezichtigen in Rosenborg.
  • De Radhuspladsen is de startplaats om de verkeersvrije oude binnenstad te ontdekken. Het Stadhuis met zijn astronomische klok loont de moeite.
  • De verkeersvrije Strøget is een van ’s werelds langste winkelstraten, vol leven.
  • Museatoppers zijn het Nationalmuseet, het Statens Museum for Kunst, de Ny Carlsberg Glyptotek en 45 km buiten Kopenhagen Louisiana, toonaangevend in de wereld van de moderne kunst.
    • Het 150 jaar oude attractiepark Tivoli is een beetje kitscherig, maar uniek met concerten en gezellige eethuisjes. (open mei- september en december)

Culinair: Kopenhagen telt meer dan 2000 restaurants. Van eenvoudige Fast Food zaken met Deense hotdog (pølster) tot top restaurants met Limfjord oesters en kreeft. Probeer eens het smørrebrød (open belegde sandwiches), b.v. met haring of de bekende Deense blauwe kaas, vergezeld van een biertje of aquavit. De oorspronkelijke Carlsberg Brouwerij is nog in gebruik en voor trendy cafébezoekers is er Nørrebro, mekka van artiesten en studenten.

Theater: Kopenhagen heeft een naam hoog te houden op het gebied van ballet, opera en muziek in bijvoorbeeld Det Kongelige Teater of in de concertzaal van Tivoli. Rock, pop en jazz komen eveneens flink aan bod in de Deense hoofdstad. In de zomer wordt er op pleinen en straten vaak jazz en rock gespeeld terwijl in de parken klassieke concerten of moderne theateruitvoeringen in de openlucht wordt geboden.

Grootste orgel van Denemarken in het concertgebouw van de Deense omroep
In het concertgebouw van de Deense omroep staat het grootste kerkorgel van Denemarken van maar liefst 14 meter breed, met meer dan 6000 spekende pijpen. Het heeft een elektronisch geheugen waarin je 8000 verschillende registerinstellingen kunt bewaren. Bovendien kun je partijen opnemen en het orgel daarna als een pianola laten spelen. Het orgel werd gebouwd in Dordrecht, bij Van den Heuvel Orgelbouw. Het orgel werd 17 januari 2009 in gebruik genomen, in bijzijn van de Deense koningin Margrethe II.

Jazz-festival: Kopenhagen is in juli weer helemaal in de ban van de jazz. Zoals elk jaar viert de stad vanaf de eerste vrijdag in juli tien dagen lang uitbundig muzikaal feest met het jaarlijkse Copenhagen Jazz Festival.
Het bijzondere van dit jazz festival is niet alleen dat het altijd spraakmakende artiesten weet te contracteren, maar ook dat er tijdens het festival niet alleen optredens in concertzalen, jazzclubs, restaurants en cafés zijn, maar ook in de openlucht. Op pleinen en in straten, op speciaal daarvoor opgezette podia kunnen liefhebbers vaak van heel dichtbij genieten van zowel hun favoriete muziek als hun idolen. In totaal zijn er rond zevenhonderd optredens. Veel van die optredens zijn gratis.
Kopenhagen heeft al jaren een grote naam op het gebied van jazz. Jazz is redelijk populair in Denemarken. Daarbij komt dat in het verleden Amerikaanse jazzmusici in de stad hebben gewoond, zoals Thad Jones, Stan Getz, Dexter Gordon, Kenny Drew, Oscar Pettiford en Ben Webster. De Store Regnegade, in het hartje van de stad, was vooral in de jaren zestig van de vorige eeuw het toneel van veel optredens van Amerikaanse jazzmusici. Dit heeft een grote stimulerende werking gehad op het muziekleven in de Deense hoofdstad. En leidde in 1979 tot het jaarlijkse Copenhagen Jazz Festival, sindsdien een muzikaal hoogtepunt in Noord-Europa.

Nachtleven: De plekken om uit te gaan liggen verspreid door de stad. In het centrum vind je veel café’s en bars, maar de beste clubs liggen er net buiten. De wijk waar het op dit moment allemaal gebeurt, is Nørrebro, noordwest van het centrum. Hippe club is de Jazz House, uiteraard voor jazz liefhebbers. Helemaal happening en ook nieuw is de Luftkastellet in Christianshavn, een soort beachclub waar yuppig Kopenhagen uitgaat.

Cultureel: Het Nationaal Museum, het belangrijkste cultuur historisch museum en Christians Kirke, een kerk in Christianshavn, wat van binnen aandoet als een theater zijn een aanrader.

Statens Museum for Kunst in Kopenhagen Het Nationale Kunstmuseum van Denemarken in Kopenhagen – (Deens: Statens Museum for Kunst) of kortweg SMK – is de grootste kunstgallerij van Denemarken. Het Statens Museum for Kunst huisvest een verzameling moderne kunst. Het museum is samengesteld uit een oud, klassiek stuk en een modern stuk. Je vindt er onder meer Deense en internationale kunst tot 1900, met in het bijzonder Vlaamse en Nederlandse schilders uit de 15e tot 18e eeuw (Bruegel, Rembrandt, Rubens) en kunst uit de 20e eeuw: Scandinavische kunst, een verzameling doeken van Matisse, Modigliani, Ernst, Picasso, Léger en de CoBrA-beweging. Een glazen loopbrug, de zogenaamde “Straat van beelden”, verbindt de oude en nieuwe gebouwen. De sculpturen in de nieuwe vleugel, Skulpturgade,  zijn boeiend en de virtuele doolhof van Jeppe Heinis een knap stukje technisch vernuft. Het restaurant is erg sfeervol. Elk gerecht heeft in een bijpassende stijl couvert en bestek.
Adres: Sølvgade 48-50, DK-1307 Kopenhagen K., tel. +45 33748494, fax +45 33748404, Internet: www.smk.dk Tot 18 jaar gratis entree.

Rosenborg Slot Het aanvankelijke voornemen van koning Christian IV om in 1606 een bescheiden zomerverblijf te bouwen, maakte na verloop van tijd plaats voor zijn bouwwoede en het gebouw werd een echt kasteel. Hier werden de meest geavanceerde technieken van die tijd gebruikt: badkamers met stromend water en een ophaalbrug die vanuit de wintersalon werd bediend. Sinds 1710 was het paleis niet langer een koninklijke residentie omdat opvolger koning Frederik IV het te klein vond. Rosenborg Slot in Kopenhagen is sinds 1833 open voor het publiek en stelt ook de (nog steeds gebruikte) kroonjuwelen ten toon. Treed in de koninklijke voetsporen terwijl je kamer voor kamer het paleis verkent en de geheimen die achter de kasteeldeuren plaatsvonden. Met het Parkmuseum ticket krijg je voordelig toegang tot Rosenborg Slot, SMK én 4 andere musea op loopafstand. (Tot 18 jaar gratis entree)

Amalienborg, het Deense koninklijk paleis; Slot Amalienborg met om 12 uur het schouwspel van de aflossing van de wacht.

Kasteel Egeskov Dit kasteel werd gebouwd in 1554 in het midden van een klein meertje. Het heeft nog steeds een slotgracht en ophaalbrug. De fundering van dit kasteel bestaat uit duizenden rechtop geplaatste eiken boomstammen. Binnen in het kasteel treft u antieke stukken, schilderijen en veel jachttrofeeën. De tuinen zijn echt interessant op een oppervlakte van 15 hectare met liguster hagen, rondzwervende pauwen en geschoren Engels tuinen. Het meest spectaculair is het 200 jaar oude bamboe doolhof. U vindt hie r tevens een een auto museum dat onderdak biedt aan circa 300 auto’s uit verschillende perioden.

Børsen In het voorjaar van 2024 werden de beelden van één van de grootste verwoestende, recente branden van Kopenhagen wereldnieuws: ‘Denemarken ondergaat zijn eigen verwoesting zoals de Notre Dame’ kopte de BBC en andere media. Het 400 jaar oude beursgebouw Børsen met zijn iconische torenspits met vier om elkaar heen gedraaide drakenstaarten en drie kronen, die Noorwegen, Zweden en Denemarken symboliseerden, stortte bijna volledig in. Toch laat het Hollandse Renaissance gebouw een belangrijke geschiedenis voortleven. Ooit gebouwd in opdracht van koning Christian IV, besloot een van de latere troonopvolgers, koning Frederik VII, het handelsgebouw wegens geldgebrek te verkopen aan de Deense Kamer van Koophandel. Maar voordat de koning de akte overhandigde, zorgde hij ervoor dat Børsen, als eerste gebouw in Denemarken, beschermd werd. En dat is het gebouw altijd gebleven. Hoewel Børsen voorlopig niet te zien zal zijn, is Slotsholmen, zoals dit eilandje in Kopenhagen wordt genoemd waarop Børsen huist, nog steeds een aanrader. Nààst Børsen ligt namelijk de volgende bezienswaardigheid: Christiansborg.

Christiansborg Tussen het vroege fort (1167) en Christianborg (voltooid in 1928) werden op dezelfde plek vijf opeenvolgende kastelen gebouwd. Het huidige paleis heeft nooit als koninklijke residentie gediend en herbergt nu het parlement, het hooggerechtshof, het kabinet van de premier en de koninklijke ontvangstruimten. Bezoekers kunnen de koninklijke stallen, het Court Theatre en de ruïnes van het eerste paleis bezichtigen. En je kunt hier nog lunchen ook!,” aldus Michelin. In de toren, met zijn 106 meter de hoogste toren van Kopenhagen, geniet je gratis van schitterend uitzicht over Kopenhagen en tegelijk kun je er dineren of lunchen – het klassieke Deense smørrebrød staat op de menukaart, een aanrader. Mis ook de hier gelegen andere aanrader van Michelin niet: de rococo Marble Bridge naar de binnenplaats van Christiansborg toe – ontworpen door de beroemde 18e eeuwse architect Nicolai Eigtved.

Joods Museum Sinds juni 2004 heeft Kopenhagen een joods Museum. Het is ontworpen door de beroemde Amerikaans architect Daniel Libeskind, die ook het veelgeroemde ontwerp tekende van het joods museum in Berlijn. Het museum in de Deense hoofdstad is een onderdeel van de Koninklijke Bibliotheek aan de Rigsdagsgården in het centrum van de stad. In het museum wordt onder meer aandacht besteed aan de spectaculaire redding van een groot aantal Deense joden in oktober 1943. Zij werden bij een grote geheime actie met vissersschepen overgebracht naar het neutrale Zweden.

Carlsberg Museum Een aantal oude gebouwen van Carlsberg in Kopenhagen is tot monument verklaard. Daaronder is het grote pakhuis uit 1878, dat nu het Carlsberg Museum met het populaire brouwerscafé Jacobsen huisvest. “Carlsberg, probably the best beer in the world”. Je kent de slogan misschien wel van één van Denemarkens meest geëxporteerde dranken? In 1906 werd Carlsberg samengevoegd met Ny Carlsberg, dat was opgericht door Carl Jacobsen, de zoon van Carlsberg oprichter Jacob Christian Jacobsen, onder de naam Carlsberg. De kunstcollectie opgericht door bierbrouwer Carl Jacobsen is uitzonderlijk! Mis de indrukwekkende verzameling Franse kunstenaars niet, van David tot Manet, Delacroix, Corot en Toulouse-Lautrec. Impressionisten Pissarro, Monet, Cézanne en Renoir zijn te zien. Ook de beeldhouwkunst (Rodin, Carpeaux, Maillol) wordt niet vergeten. De uitgebreide antiquiteiten collectie rond de ervaring af. Mis ook de wisselende tentoonstellingen en het café in de wintertuin niet – een favoriet van de locals. (Tot 17 jaar gratis entree) Meer info: Kulturavlstyrelsen, H.C. Andersen Boulevard 2, DK-1553 Kopenhagen V., tel. +45 3374 5100, internet: www.kuas.dk

PTT museum
Het Deense PTT museum is gelegen in het hartje van Kopenhagen. Het museum presenteert de geschiedenis van 400 jaar telecommunicatie, van de postzegels van Christian IV tot UMTS. Leuk is ook om te zien op welke manieren de post wordt rondgebracht, zo zijn er speciale ijsboten die de post brengen als de grote meren en rivieren bevroren zijn. Verder kan de bezoeker zich uitleven op aan van de vele schakelborden en kan zich bekwamen in de morse code.
Op het dak van het museum is een café gevestigd. Dat geeft een schitterend uitzicht over de stad onder het genot van een heerlijk drankje.
Adres: Købmagergade 37 1012, Kopenhagen K. Tel: +45 33 41 09 00 Fax: +45 33 41 09 09
Openingstijden: Geopend van dinsdag tot zaterdag van 10.00 – 17.00, op zondag van 12.00 – 16.00.  Gesloten tijdens de Kerst.
Entreeprijzen: Volwassenen: 30 DK Kinderen hebben gratis toegang.

Mountainbike-route
Langs het meer Furesøen bij Værløse ten noorden van Kopenhagen ligt de langste mountainbike-route van Denemarken. Het traject, dat onder meer door een paar grote bossen loopt, is 28 kilometer lang. De route is in samenspraak met enkele bekende Deense mountainbikers ontwikkeld door de Deense natuurorganisatie Skov- og Naturstyrelsen. Er is een gedetailleerde routekaart van het traject beschikbaar. De kaart is gratis verkrijgbaar bij o.a. natuurorganisaties in en om de Deense hoofdstad.

Het eiland Mons
Op het eiland Mons, ten zuiden van Sealand, ligt een opvallend landschap met prachtige witte kliffen die 128M boven de zeespiegel uitstijgen. Deze kliffen werden gevormd ongeveer 5000 jaar geleden toen de kalkafzettingen werden opgetild uit de oceaan. Het is mogelijk om naar het strand en weer terug te lopen in ongeveer een half uur, of via de lange weg met een wandeling door een bos van knoestig beuken.

Mega winkel- en uitgaanscentrum in Kopenhagen
Bij het zuidelijk havengebied van Kopenhagen ligt een groot overdekt winkel- en uitgaanscentrum: Fisketorvet (’de Vismarkt’). De naam herinnert aan een vorige bestemming van het gebied. In het megacomplex zijn naast winkels en supermarkten een groot aantal restaurants, cafés en andere uitgaansgelegenheden gevestigd.

In het centrum is ook Scandinaviës grootste bioscoopcomplex te vinden: CinemaxX, dat onder meer een filmdoek van 250 vierkante meter bezit. De megabioscoop telt tien zalen met in totaal 3200 stoelen.

Kookfestijn Copenhagen Cooking
Het grootste kookfestijn van Scandinavië, Copenhagen Cooking, werd in 2012 van 24 augustus t/m 2 september voor de achtste keer georganiseerd. Het festival nodigt uit tot spannende ontdekkingsreizen door de Deense en Noord-Europese culinaire wereld.
Restaurants en topkoks uit de Deense hoofdstad staan in deze periode klaar om extra prestaties te leveren in de stad die de afgelopen jaren een internationale hotspot voor fijnproevers is geworden en niet minder dan 14 Michelinsterren telt. Restaurant noma van culinair expert René Redzepi is al drie jaar achtereen het beste ter wereld en meesterkok Rasmus Kofoed van restaurant Geranium mocht zich vorig jaar ’s werelds beste kok noemen.
Talrijke Kopenhaagse restaurants en voedselproducenten demonstreren in het kader van Copenhagen Cooking hun vaardigheden en specialiteiten aan het publiek – onder andere in de vorm van bijzondere gerechten, kookcursussen, lezingen en workshops. Er worden tijdens het festijn in diverse restaurants ook bijzondere maaltijden aangeboden. Meer informatie: Wonderful Copenhagen, Nørregade 7b, DK-1165 Kopenhagen K., tel. +45 3355 7485, www.copenhagencooking.dk

Bronnen:

  • Persberichten VistDenmark

Meer infomratie

Kopenhagen

Eén gedachte op “Kopenhagen

  1. klara

    hallo,

    van 23 tot 28 juni ek. bezoek ik kopenhagen met mijn neef die zonet afstudeerde als bachelor in environmental managment in berkeley, CA.

    ik had graag een stadsrondleiding gehad met het accent op ecologische projecten in de stad.

    kan u me tips geven in dit verband, namen, adressen van organisaties of personen die dit aanbieden en die ik kan contacteren ?

    of bestaan er fiets- of wandelroutes die je langs ecologische projecten voert ?

    mijn neef is amerikaan, dus graag rondleidingen/info in het engels.

    bij voorbaat van harte dank voor alle nuttige tips die u me kan geven hierover.

    beste groet,

    klara

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *