Uw auto voorbereiden op de herfst (en winter) in Denemarken

Vanaf Oktober kunt u winterse toestanden verwachten op de wegen in Denemarken. Dat is dan ook het moment waarop u zou moeten nadenken om uw auto winterklaar te maken. Het is gebruikelijk dat automobilisten in Denemarken wisselen tussen zomer- en winterbanden zodra de herfst aanbreekt, maar vragen de omstandigheden in Denemarken daarnaast nog om iets anders?

Met de komst van oktober is het onvermijdelijk dat de omstandigheden op de wegen vroeg of laat een nattere en koudere wending zullen nemen. Welke stappen ondernemen automobilisten in Denemarken in deze tijd van het jaar doorgaans om hun voertuigen klaar te maken voor de komende maanden?

Winterbanden

Winterbanden zijn in Denemarken geen wettelijke vereiste, maar worden over het algemeen aanbevolen, ook door FDM, de ledenorganisatie voor automobilisten.

Banden die in aanmerking komen als winterband zijn gemarkeerd met “M + S”, wat staat voor “Mud and Snow” en zijn voorzien van een berg- en sneeuwvloksymbool.

Hoewel de wet niet vereist dat u winterbanden gebruikt, moet u wel over passende bandentypes beschikken. Het is dus illegaal om bijvoorbeeld normale (zomer) banden voorop uw auto te laten zitten en in de winter alleen de achterbanden te vervangen.

Het is gebruikelijk om tijdens de ‘herfstvakantie’ of efterårsferie rond de tweede helft van oktober over te stappen op winterbanden. Veel autobezitters bewaren een tweede set wielen met winterbanden in hun kelders of garages, of bij “bandenhotels” in werkplaatsen die ook de wielen voor u kunnen wisselen en de zomerbanden kunnen opslaan in plaats van de winter set.

Controleer uw accu

Autoaccu’s werken harder als het koud is, vooral als de temperatuur onder nul zakt. Als u een oudere auto of een oudere accu heeft, kan het daarom verstandig zijn om een ​​monteur te vragen deze te controleren. Als het koud is, gebruik je waarschijnlijk functies zoals de interne ventilatoren en verwarmingselementen, die de batterij extra belasten.

Zorg ervoor dat uw voorruit schoon is

Het is belangrijk om uw voorruit schoon te maken voordat u op pad gaat, zelfs op kortere ritten. Dit geldt voor zowel ijs als condensatie en een voorruit die niet goed is vrijgemaakt en daardoor uw zicht beperkt, kan u een “clip” of punten op uw rijbewijs opleveren, maar ook een veiligheidsrisico vormen. Zorg ervoor dat u een ijskrabber van goede kwaliteit in de auto heeft en laat de motor- en voorruitverwarming tijdig aanstaan ​​voordat u vertrekt. Maar ook buitenspiegels, koplampen en kentekenplaten moeten ook ijs- en sneeuwvrij zijn.

Vervang uw wisserbladen

Chauffeurs gebruiken vaak hun ruitenwissers om het resterende ijs of sneeuw van de voorruiten te schrapen. Hierdoor kunnen de wisserbladen verslijten, wat resulteert in piepende en inefficiënte werkende wisserbladen bij regenachtige weersomstandigheden.

Idealiter zou u dit moeten vermijden en ijs en sneeuw met een schraper moeten verwijderen en het verwarmingssysteem aanzetten om ook het laatste ijs te laten smelten. Niettemin is het een goed idee om uw auto te trakteren op een nieuwe set wisserbladen als u slijtage opmerkt.

Leg een veiligheidsvest of veiligheidsvest en een gevarendriehoek in uw auto

Als u pech krijgt en aan de kant van de snelweg of weg stopt, heeft u een reflecterende gevarendriehoek (advarselstrekant in het Deens) nodig, die achter de auto moet worden geplaatst om naderende bestuurders te waarschuwen voor uw stilgevallen voertuig. Deze zijn wettelijk verplicht als je pech hebt – dus het is de moeite waard om er een in de kofferbak/kofferbak te hebben.

Daarnaast is een hoge zichtbaarheidsjas, -vest of andere kleding een zeer goed idee als u moet stoppen, en nog meer als het donker is of in de winter, wanneer het zicht over het algemeen slechter is dan in de zomer.

Heeft u ervaring met autopech in Denemarken? We horen het graag de tips van u.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *