Het meest Deense van alle zomerdesserts. Denen eten karnemelksoep (Koldskål) de hele zomer als dessert, zo vaak als mogelijk.
Ingrediënten
- 4 eidooiers
- 1 liter gewone yoghurt (~3,5% vet)
- 1 liter karnemelk
- 2 eetlepels rietsuiker
- 1 vanilleboon
- 1 el suiker
- 1 eetlepel citroensap
Bereiding
- Gebruik een handmixer om de eidooiers en de suiker tot een licht en luchtig mengsel te kloppen.
- Schraap de vanillezaadjes uit het vanillestokje. Meng de vanillezaadjes met een eetlepel suiker.
- Klop het vanillemerg met de eidooiers los.
- Klop de yoghurt met de eidooiers. Voeg de yoghurt in 3-4 stappen toe en klop goed tussen elke stap.
- Voeg als laatste de karnemelk toe en meng het goed door elkaar. Breng op smaak met citroensap.
- Bewaar de karnemelksoep/Koldskål in de koelkast. Je kunt de lege vanillestokjes in de kom laten – het heeft nog steeds veel smaak.
Serveer de karnemelksoep met verse aardbeien of Deense Kammerjunker (kleine koekjes).