Kartoffelkager is een favoriete Deense taart. De naam “aardappeltaart” verwijst naar het uiterlijk van de taart. Aardappelen zijn niet inbegrepen als ingrediënten (behalve aardappelmeel, maar je zou dit waarschijnlijk ook kunnen vervangen door maïzena). De taartjes smaken naar vanille en marsepein.
Voor de kartoffelkager heb ik een Deens recept gebruikt, een origineel kartoffelkagerecept van banketbakkers.
Ingredienten voor 8 taarten:
- Taart:
- 3 eieren
- 188 g witte kristalsuiker
- 133 g bloem
- 76 g aardappelmeel
- 1 theelepel bakpoeder
Vulling 1:
- 3 eierdooiers
- 50 g witte kristalsuiker
- 2 eetlepels maizena
- 200 ml (ca. 5/6 kop) melk
- 100 ml (ca. 2/5 kopje) slagroom
- 1/2 vanillestokje
- 3 blaadjes gelatine
- 200 ml slagroom
Vulling 2:
- 400 ml slagroom
- 1 pakje vanillesuiker (ca. 2 tl kristalsuiker + wat vanillezaadjes)
Marsepein taartdeksel:
- 400 g marsepein-/amandelmodelleringspasta
- 50 tot 100 g poedersuiker
- wat cacaopoeder (ongeveer 150 g, 1 2/6 kop)
- wat gesmolten chocolade (ongeveer 150 g)
Bereidinswijze
Taart
- Klop de eieren en de suiker samen met de mixer ongeveer 5 minuten tot een luchtig mengsel.
- Meng bloem, aardappelmeel en bakpoeder en voeg dit toe aan het ei-suikermengsel. Meng grondig.
- Spreid het deeg uit op een bakplaat bedekt met bakpapier.
- Bak in de oven: op 200°C (400°F), gedurende 7 tot 8 minuten.
- Strooi wat kristalsuiker op een ander stuk bakpapier. Wanneer je de cake uit de oven haalt, zet je hem direct ondersteboven op het bakpapier (ik was bang dat de cake zou breken, maar alles ging prima). Trek voorzichtig het oude perkamentpapier eraf.
Vulling
- Week de gelatineblaadjes enkele minuten in een kom met koud water, zodat ze zacht worden.
- Schraap met de punt van een mes de vanillezaadjes uit het vanillestokje. Meng in een sauspan 200 ml melk, 100 ml slagroom en de vanillezaadjes en breng dit al roerend met een garde aan de kook.
- Meng ondertussen de eidooiers en de suiker goed door elkaar met een mixer. Voeg maizena toe en meng opnieuw goed.
- Voeg dit mengsel beetje bij beetje toe aan het melk-roommengsel zodra het begint te koken. Breng het geheel al roerend aan de kook. Blijf roeren tot het mengsel dikker wordt. Als het de consistentie van vanillepudding heeft, haal het dan van het vuur en laat het afkoelen.
- Voeg de zachte gelatine toe aan het mengsel zolang het nog warm is (anders lost de gelatine niet op). Voeg de gelatine niet toe aan het kokende mengsel, omdat dit de gelatine kan vernietigen.
- Als de vanillepudding koud is, klop je 200 ml slagroom tot er stijve pieken ontstaan en spatel deze er voorzichtig door.
De taarten in elkaar zetten
- Steek 16 kleine ronde (of ovale) cakevormpjes uit met een glas of een koekjesvormer. Ik gebruikte een glas met een diameter van 7 cm (ca. 2 3/4 inch).
- Doe de vanillecrème in een spuitzak en spuit de room op 8 taartjes. Leg de overige 8 taartlagen erop. Zet de taarten daarna ongeveer 1 tot 2 uur in de vriezer.
- Klop 400 ml slagroom samen met de vanillesuiker tot er stijve pieken ontstaan. Nadat u de taarten uit de vriezer heeft gehaald, smeert u slagroom op de taarten. Leg ze daarna terug in de vriezer.
- Meng marsepein met poedersuiker en kneed goed (ik gebruikte ongeveer 50 g poedersuiker voor 400 g marsepein, maar je kunt ook meer nemen). Nu kun je de marsepein uitrollen. Ik heb het als volgt gedaan: neem ongeveer 60 gram marsepein en rol dit tot een balletje. Plaats de bal vervolgens op een vel plasticfolie en bedek deze met een ander vel plasticfolie. Gebruik een deegroller om de marsepein uit te rollen tot een cirkel (diameter 21 cm).
- Verwijder de bovenste laag plasticfolie. Neem de onderste laag met de marsepeinen hoes en plaats deze over de taart. Verwijder voorzichtig de resterende plasticfolie. Vouw de marsepein om de taart. Snijd de overtollige marsepein af met een mes (in mijn geval was het ongeveer 10 g) en gebruik dit voor het volgende marsepeinen deksel. Als de cake bedekt is, plaats je hem terug in de vriezer.
Recept voor Deense kartoffelkage, marsepeinen deksel
- Giet cacaopoeder in een kom. Neem elke cake, dompel hem in de kom en rol hem rond in de cacao totdat hij volledig bedekt is (naar mijn ervaring werkt dit het beste als de cake eerder in de vriezer lag). Borstel het overtollige cacaopoeder weg met een deegborstel. Plaats de taart terug in de vriezer.
- Smelt de chocolade en giet de gesmolten chocolade in een kommetje. Dompel de onderkant van elke cake in de chocolade en laat de overtollige chocolade eraf druipen (je kunt hem eventueel even schudden). Plaats de cake daarna op bakpapier zodat de chocolade kan drogen.
Als u dit recept gemaakt heeft, laat even weten wat u er van vindt, of welke wijzigingen u heeft aangebracht in het recept.