Blåvand Museum TIRPITZ

Verborgen in het duinlandschap van Blåvand ligt het bijzondere museum TIRPITZ. De TIRPITZ bunker uit de Tweede Wereldoorlog is getransformeerd en uitgebouwd tot een museumcomplex met vier tentoonstellingszalen, dat naadloos in het beschermde kustgebied van Blåvand, Denemarken, ligt ingebed.

Het complex is ontworpen door het gerenommeerde Deense architectenbureau Bjarke Ingels Group (BIG). Door gebruik van veel glas en licht opent het hart van het gebouw zich als het ware naar buiten toe. Het ritme van de omliggende natuur wordt ook in het tentoonstellingsontwerp doorgevoerd. Het resultaat is een harmonieus en laagdrempelig museum, een lust voor de zintuigen.

Het nieuwe museumcomplex telt vier tentoonstellingsruimtes en is via een tunnel verbonden met de grote geschutsbunker ‘Tirpitz’, die onderdeel uitmaakt van de Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog. In 1944 werd een begin gemaakt met de bouw van de bunker, maar werd door de Duitse capitulatie in mei 1945 nooit voltooid.

In tegenstelling tot de zware betonnen blokken, is het vernieuwde Tirpitz open van structuur en gaat het volledig op in het landschap. Vier looppaden snijden in de duin en komen samen in een centraal, lagergelegen atrium, gevuld met daglicht, hetgeen een ruimtelijk gevoel schept in het hart van het complex.

Iedere zaal kent zijn eigen ritme waarop de verhaallijn meebeweegt: eb en vloed, dag en nacht, goed en kwaad, warmte en kou, het verstrijken van de tijd. West Coast Stories, de ruimte waar de lokale geschiedenis centraal staat, wordt eens per uur omgetoverd tot een 4D-theater bij nacht. In het weerbarstige bunkerlandschap van Army of Concreteontdekken bezoekers het verhaal van de Atlantikwall in West Jutland. Even verderop staat het feeërieke bos van staal in The Gold of the West Coast.

Museum TIRPITZ; adres: Tirpitzvej 1, 6857 Blåvand

Telefoon +45 75 22 08 77