Nyord

Nyord is iets bijzonders. Het is een klein eiland ten noorden van Mon van bijna 5 km2. Dat Nyord uniek is merk je wanneer je aankomt op Nyord van Ulvshale op Mon op een heldere dag. De weilanden zijn thuis en rustplaats voor duizenden vogels. Er is een uitkijktoren van waaruit men kan genieten van het prachtige uitzicht. Een kilometer verder, na aankomst op de hooglanden van het eiland, komt u bij het natuurcentrum Hyldevang. Ook hier kunt u een adembenemend uitzicht krijgen over de weilanden van de aangelegde uitkijk platform. Op Hyldevang is goede parkeergelegenheid, speeltuin, kampvuur en schuilplaatsen.

Niet te missen op het idyllische eiland is een romantische wandeling door Hyldevang naar het dorp Nyord. De reis duurt slechts 5 minuten, maar maakt een grote indruk. Hier kom je het dichtst bij de natuur van Nyord. Slechts voetgangers en bezoekers van de kerk kan de kleine parkeerplaats bij de stad te gebruiken. Daarnaast heeft het restaurant Lollesgaard een parkeerplaats voor de gasten. Het dorp Nyord is autovrij, zodat voor je gevoel snel de rust en kalmte het eiland kenmerkt.

In het verleden werd het dorp verwoest door twee grote branden. In 1763, brandde 15 huizen en boerderijen af, maar een groep van boerderijen in noordoostelijke hoek van de stad werd gespaard. Een brand in 1845 raakte het noordwestelijke deel van de stad. Hier waren de boerderijen herbouwd net zoals voor de vorige brand waren, maar steviger en groter dan de oudste boerderijen.

Men kan de boerderij te verdelen in drie groepen naar leeftijd en karakter: Oudste groep naar het noordoosten van voor 1800, in de lage, smalle gebouwen bekend, de jongste groep naar het noordwesten en zuidelijke een verzameling van oude boerderijen die deel uitmaken herbouwd. Twee oudere boerderijen in de noordoostelijke hoek brandde een paar jaar geleden.

Als op Nyord de zon ondergaat is het nog niet afgelopen met het natuurschoon. Nyord is namelijk een officieel Dark Sky Park. Met deze erkenning geeft de International Dark-Sky Association (IDA) aan dat het eiland een van ’s werelds beste plekken is om de sterrenhemel te bewonderen. De benoeming van het Dark Sky Park als Gold Tier is bovendien een extra beloning voor de inspanningen van Nyord om de nachtelijke hemel zoveel mogelijk te beschermen tegen onnodige uitstraling van licht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *