Nyord, het kleine autovrije eiland

Op het kleine autovrije eiland Nyord kunt u het echte zorgeloze eilandleven ervaren. Nyord is iets bijzonders. Het is een klein eiland ten noorden van Mon van bijna 5 km2 en bestaat uit een groot natuurreservaat en het charmante dorp met dezelfde naam als het eiland. Al met al bestaat het eiland uit ongeveer 120 hectare morenegrond waar het dorp Nyord en het landbouwgebied zich bevinden. Daarnaast bestaat het eiland uit 400 hectare strandweiden, die elke winter worden overspoeld met zout water en in de zomer worden begraasd. 

Dat Nyord uniek is merk je wanneer je aankomt op Nyord van Ulvshale op Mon op een heldere dag. De weilanden zijn een rustplaats voor duizenden vogels. Er is een uitkijktoren van waaruit men kan genieten van het prachtige uitzicht. Het kleine uitkijkhuis Møllestangen, midden in de weilanden staat, dateert uit 1882 en werd gebruikt als observatiepunt voor schepen. Tegenwoordig staat het bekend als het kleinste museum van Denemarken en toont het het verhaal van het werk van de loodsen en een beetje over de geschiedenis van Nyord. De bevaarbare wateren rond Nyord zijn vanwege de zandbanken en de smalle vaargeul moeilijk bevaarbaar. De belangrijkste scheepvaartverbinding tussen Kopenhagen en de zuidelijke Deense eilanden en Noord-Duitsland loopt door deze wateren tussen Nyord en Seeland. Daarom gingen de mensen uit Nyord, die de wateren goed kennen, honderden jaren lang als loods aan boord van passerende schepen om ze door de moeilijke wateren te navigeren. Gratis toegang tot het museum, van zonsopgang tot zonsondergang.

Een kilometer verder, na aankomst op de hooglanden van het eiland, komt u bij het natuurcentrum Hyldevang. Ook hier kunt u een adembenemend uitzicht krijgen over de weilanden van de aangelegde uitkijk platform. Op Hyldevang is goede parkeergelegenheid, speeltuin, kampvuur en schuilplaatsen.

Niet te missen op het idyllische eiland is een romantische wandeling door Hyldevang naar het dorp Nyord. De reis duurt slechts 5 minuten, maar maakt een grote indruk. Hier kom je het dichtst bij de natuur van Nyord. Het restaurant Lollesgaard heeft een parkeerplaats voor de gasten. Het dorp Nyord is autovrij, zodat voor je gevoel snel de rust en kalmte het eiland kenmerkt.

In het verleden werd het dorp verwoest door twee grote branden. In 1763, brandde 15 huizen en boerderijen af, maar een groep van boerderijen in noordoostelijke hoek van de stad werd gespaard. Een brand in 1845 raakte het noordwestelijke deel van de stad. Hier waren de boerderijen herbouwd net zoals voor de vorige brand waren, maar steviger en groter dan de oudste boerderijen. Men kan de boerderij verdelen in drie groepen naar leeftijd en karakter: Oudste groep naar het noordoosten van voor 1800, met de lage, smalle gebouwen, de jongste groep naar het noordwesten en zuidelijke een verzameling van oude boerderijen die deels zijn herbouwd. Twee oudere boerderijen in de noordoostelijke hoek brandde een paar jaar geleden af.

Nyord-kerk zonder torenspits, getekend door de Fyn-schilder Johannes Larsen toen hij Nyord in 1922 bezocht

In het dorp staat een mooi achtkantig kerkje uit de 19e eeuw. In de kerk komt de relatie met de zee duidelijk naar voren dankzij een mooi modelschip aan het plafond. Van binnen is de inrichting van het kerkje verder eenvoudig zoals de meeste Deense kerkjes. De Nyord-kerk werd in 1846 gebouwd met een kerktoren, maar werd de eerste 40 jaar niet goed onderhouden. En toen het dreigde in te storten, maakte het Ministerie van Kerkelijke Zaken rond 1890 geld vrij voor de sloop. Maar de inwoners misten “hun prachtige torenspits” en de matrozen hun zeemarkering, merkt Andrea Boas in 1934 op in zijn memoires “Sommige ervaringen door 40 jaar”. Andrea Boas was getrouwd met predikant Boas, die twee periodes in Nyord werkte, namelijk als jonge en pasgetrouwde vrouw van 1894 tot 1900 en na twee functies in Jutland van 1921 tot 1926 weer in Nyord. De commissie organiseerde een enorme markt voor ingezamelde spullen en kreeg bovendien subsidie ​​van het Ministerie van Kerkelijke Zaken, zodat de torenspits rond 1924 werd herbouwd. Kosten 3.000 DKK. De bisschop werd uitgenodigd voor de inwijding van de kerktoren, maar toen hij had andere prioriteiten, en in zijn plaats werd de provoost uitgenodigd, en velen, zelfs de koning en de koningin, stuurden felicitatietelegrammen naar de kerk.

Als op Nyord de zon ondergaat is het nog niet afgelopen met het natuurschoon. Nyord is namelijk een officieel Dark Sky Park. Met deze erkenning geeft de International Dark-Sky Association (IDA) aan dat het eiland een van ’s werelds beste plekken is om de sterrenhemel te bewonderen. De benoeming van het Dark Sky Park tot Gold Tier is bovendien een extra beloning voor de inspanningen van Nyord om de nachtelijke hemel zoveel mogelijk te beschermen tegen onnodige uitstraling van licht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *