Thema’s > Bestuur en bestuurlijke indeling
Denemarken is sinds de eerste grondwet in 1849 een constitutionele monarchie met als staatshoofd een monarch. Denemarken is dus een Constitutionele monarchie.
Staatshoofd
Het Staatshoofd is Koningin Margrethe (sinds 14 januari 1972). Zij zal worden opgevolgd door haar zoon Frederik. Meer over het Deense Koningshuis vindt u op de pagina over het Deens Koningshuis.
De monarch benoemt na verkiezingen een ‘Koninklijke onderzoeker’ die de onderhandelingen tussen de verschillende politieke partijen voorzit, met als doel het vormen van een nieuwe regering.
Premier
De Premier wordt benoemd door de monarch, maar de regering is verantwoording schuldig aan het parlement. De minister-president, Anders Fogh Rasmussen (sinds 2001), wordt geleverd door de V.
Regering
De Deense regering wordt gevormd door de Venstre (V) en de Konservative Folkeparti (KF). Het kabinet wordt benoemd door de koningin. Slechts weinig regeringen na de Tweede Wereldoorlog hebben een parlementaire meerderheid genoten. Om hun wetgevingsprogramma uit te voeren hebben de meeste regeringen daarom op ad hoc basis samen moeten werken met politieke partijen die niet in de regering waren vertegenwoordigd.
Het parlement
Met de grondwet van 1953 kwam een einde aan het bestaan van het Deense Hogerhuis (de ‘Landsting’) en werd de wetgevende macht aan het parlement (de ‘Folketing’) toebedeeld. De leden van de Folketing worden middels vrije, algemene, directe en geheime verkiezingen gekozen door de Deense bevolking ouder dan 18 jaar. Deze Folketing heeft 179 leden. Van de 179 Folketing leden zijn er 2 vertegenwoordigers van de Faröer Eilanden en 2 vertegenwoordigers van Groenland. Deze worden gekozen door de inwoners van deze twee gebieden.