Bier Denemarken

Thema’s > Bier

flesjes Carlsberg
flesjes Carlsberg

Bier is al sinds de Vikingen, 10e/11e eeuw, bekend in Denemarken.  De ingrediënten van Deens bier zijn gerst, hop en maïszetmeel.  Deze grondstoffen maken een licht, minder krachtig, wijnachtig bier.
Denen drinken vaak bier bij het eten, vooral bij Smörrebröd en andere koude maaltijden.  Het gerstenat hoort bij de Deense levensstijl: als aperitief, tussentijdse verfrissing of bij feestelijke gelegenheden.  Voetbalwedstrijden, popconcerten of politieke openluchtbijeenkomsten zijn echt ondenkbaar zonder bier.

Bij deze gelegenheden wordt vaak een sterker bier gedronken: guldbajere, exportartikel, en het sterke bier met de naam ‘Elephant’ van de brouwerij Carlsberg, genoemd naar de bekende olifantsoort. Carlsberg Elephant is een stevige jongen van de Carlsberg Bierbrouwerij in Denemarken. Het bier is licht van kleur, zacht en vol van smaak en 7,5% alc.

De bierbrouwerij Carlsberg-Tuborg is één van de grootste bierbrouwerijen ter wereld.

Carlsberg
Lange tijd hebben er twee Carlsberg-brouwerijen in Kopenhagen gestaan want Jacob Christen Jacobsen de oprichter had een tweede brouwerij voor zijn zoon laten bouwen, terwijl hij zelf de baas bleef over de eerste. De twee brouwerijen gingen in 1906 samen. De brouwerij Carlsberg leidt inmiddels door aankopen en fusies de totale Deense biermarkt.  In 1970 kwam een fusie tot stand tussen Carlsberg en zijn aartsrivaal Tuborg. De nieuwe groep heeft 80% van de Deense markt in handen. Toch zijn beide bedrijven commercieel gezien autonoom. De grootste groei is echter in het buitenland te zien: de beide bedrijven zijn in meer dan 130 landen vertegenwoordigd en verkopen daar driemaal zoveel als in Denemarken zelf.

Opmerkelijk is ook dat aan de brouwerij het Carlsbergfonds verbonden is dat bedragen beschikbaar stelt voor kunst en kunstwetenschappen.  De Deen kan zijn biertje dus met een gerust hart opdrinken, hij ondersteunt daarmee immers kunst en cultuur.

Tuborg
Tuborg is een zacht bier van het pilstype, minder droog en iets lichter van kleur dan de Nederlandse pilseners. 5,5% alc.

Andere merken
Naast Tuborg en Carlsberg zijn er tal van lokale brouwerijen.

De biermarkt in Denemarken is werkelijk in beweging en ze combineren zowel Amerikaanse als Duitse bierstijlen tot een vaak eigenzinnig product van hoge kwaliteit, waarbij het opvalt dat veel (micro)brouwerijen dat ook combineren met een restaurant, winkel en andere activiteiten.

De Groms is een bier van de brouwerij Herslev bryghus. Dit bier wordt gemaakt van rogge, dat ruik je en proef je. Je kunt het vergelijken met fries roggebrood Als bier is het zeer smakelijk en verfrissend door een lichte fruitige, zurige toon in de smaak. Het bier heeft een nagisting op de fles, en kan daardoor troebel zijn.

Pale ale is een bier van de zelfde brouwerij Herslev bryghus. De combinatie van mouten en hopbitters is in dit type bier op zeer eigenzinnige wijze toegepast. Dit amber kleurige bier heeft in de neus een lichte karameltoon, en frisse citrus tonen. Het geheel in de mond word verrassend droog door mooie bitters, maar blijft fruitig smaken. De etiketten van deze brouwerij zijn geïnspireerd door Vikingemblemen.

Nick’s Ale is een bier van brouwerij Skands. Een pils met herkenbare gebrande mouten en gistaroma’s in de neus, evenals een mooie hopgeur. Het bier heeft daardoor ook een mooie droge smaak, en is lekker door te drinken.

Maar de klapper van brouwerij Skands is de Hummlefryd. Een mooie geurige neus waarin het karamelmout wedijvert met hoparoma’s. Het geschonken vocht heeft een diepe gouden kleur, en in de mond een prettige balans van gerijpte mouten en gerijpte hopbitters. Het is moeilijk aan te geven waarin je die gerijptheid herkent, maar het scherpe kantje is er wat af. Dit is echt een degustatiebier, een aanrader.

Alcohol in Denemarken?
Alcohol is duur in Denemarken, maar vrij verkrijgbaar. De kosten van bier in het Deense uitgaansleven zijn navenant. Men drinkt er meestal een pint pils en die kosten dan nog altijd 40 tot 45 Dkr. Een halve liters speciaal bier is ongeveer 55 Dkr. Inclusief moms (accijns) en statiegeld. Dit alles leid ertoe dat iedere slok van een biertje in het café ongeveer een euro kost. Meer over het prijspeil van Denemarken.

Bijzondere bieren
De alcoholpercentages van bier verschillen sterk. Echte bierdrinkers vragen naar fadøl of øl fra fad bier uit het vat dat geschonken wordt in cafés en restaurants waar een tonnetje buiten hangt met de biernamen eronder. Wie bier met een laag alcoholpercentage wenst, kan vragen naar lysøl.

Rond Kerst en Pasen komen speciale biertjes op de markt: snebajer (sneeuw-) en Påske-bajer (Paasbier). Het speciale kerstbier, donkerder en sterker dan het traditionele bier, wordt elk jaar door Carlsberg en Tuborg gebrouwen en in november/ december feestelijk gepresenteerd. De dag waarop het Påske-bajer gedronken wordt (P-day), is in elke studentenstad waarneembaar.

2 gedachten over “Bier Denemarken

  1. Reijn Boon Højsgaard

    de gennem prijzen in de cafés kloppen niet meer en een pilsje kost gauw dkr.45-50. buiten de genoemde soorten vind je ook het donkere enz zwaardere biersoorten als “stout” en “porter” met een 7-8% alcohol. een biertje zoals Guiness maar met meer smaak. aanbevelingswaard!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *