Geldzaken

Thema’s > Geldzaken

Is Denemarken duur? Wat is het betaalmiddel in Denemarken? Hoe betaal ik het makkelijkst in een winkel in Denemarken?
Antwoord op deze, en vele andere vragen vindt u in dit artikel over geldzaken in Denemarken.

Euro
Denemarken doet niet mee aan de invoering van de Euro terwijl zij toch lid is van Europese Unie. In principe hebben de EG-lidstaten afgesproken dat wanneer een land voldoet aan de gestelde voorwaarden om te kunnen deelnemen aan de derde fase van de EMU, o.a. de invoering van de Euro, deze deelname verplicht is.

Groot-Brittannië en Denemarken hebben echter om een uitzonderingspositie gevraagd, aangezien zij de monetaire integratie binnen Europa te ver vinden gaan. Zij willen de zeggenschap over hun monetaire beleid niet overdragen aan een centraal gezag maar dit in eigen hand houden. De twee landen hebben dan ook het recht bedongen af te kunnen zien van deelname aan de derde en laatste fase van de monetaire integratie.

Denemarken voldoet wel aan de voorwaarden die gesteld zijn voor deelname aan de derde fase. Het wil zich er dan ook voor inzetten de Deense economie gezond te houden, zodat er in het buitenland geen twijfel zal bestaan over de stabiliteit van de Deense kroon.

Inmiddels werd in 2008 bekend dat de meerderheid van de Denen af wil van de Deense kroon als betaalmiddel en wil overstappen op de euro. In 2000 wees de meerderheid van de Denen de euro nog af in een referendum. Dat bleek in een onderzoek van het Deense financiële dagblad Børsen. Van de 1.150 ondervraagden gaf 55 procent aan over te willen stappen op de euro als wettig betaalmiddel, 38 procent wilde liever de kroon behouden. De Denen stemden in 2000 in een referendum nog met 53,2% tegen de komst van de euro. De uitkomst van het onderzoek laat zien dat een nieuw referendum een grote kans van slagen heeft.

OP plaatsen waar veel toeristen en andere reizigers komen zoals musea en vliegvelden, kan met euro’s of Deense kronen betaald worden; wel bestaat het wisselgeld dan veelal uit Deense kronen en is de wisselkoers niet altijd de meest voordelige.

Deense Kronen
De munteenheid is dus nog altijd de Deense kroon. 1 kroon = 100 øre. Er zijn bankbiljetten van 1.000, 500, 100 en 50 kronen en munten van 20, 10, 5, 2 en 1 kroon, evenals 50 en 25 øre.

Per januari 2008: 1 DKK = 0,13 EUR, 100 DKK = 13,41 EUR oftewel 1 EUR = 7,45 DKK 100 EUR = 745,60 DKK

Het is geen probleem om euro’s te wisselen. Dit kan bij zowel banken als postkantoren. Wie liever niet met veel geld wil reizen, kan Travellers cheques bij de banken kopen en deze in Denemarken verzilveren.

Bij de zogenaamde Kontanten (geldautomaten) kan men in het hele land, dag en nacht, geld opnemen met bank,- en giropassen met het EC- en/of Cirrus-vignet.
Er zijn veel automaten waar je met je pinpas terecht kunt, maar betalen met de pinpas is minder populair dan bij ons.

Hoe betaal ik het voordeligst in Denemarken?
Omdat in Denemarken niet met de euro wordt betaald kost het geld om te pinnen of een bedrag op te nemen. Als je in een winkel betaalt met je betaalpas rekenen ABN Amro, ING, Knab, Rabobank en Triodos Bank een koersopslag. Dit is een percentage van 0.5% tot 1,2% dat boven op de wisselkoers komt. ASN Bank, RegioBank en SNS rekenen geen koersopslag, maar vragen €0,15 per betaling.

Geld opnemen in Denemarken
Geld opnemen met je betaalpas is bijna altijd iets duurder. De banken brengen naast de koersopslag vaak ook nog een vast bedrag per opname in rekening. ASN Bank, RegioBank en SNS rekenen alleen vaste kosten per opname (€2,25) en geen koersopslag.

Creditcard gebruiken in Denemarken
Ook het gebruik van de creditcard in een niet-euroland als Denemarken kost geld. Net als bij je betaalpas (ABN Amro, ASN Bank, ING, Knab, Rabobank en Triodos Bank) rekent de bank een koersopslag. Deze is bij je creditcard iets hoger dan bij je betaalkaart. Bij Knab is het verschil het grootst. De koersopslag bij een betaling met je betaalpas is vrij laag (0,5%), maar met je creditcard juist hoog; 2,5%. Betaal dus waar mogelijk met je betaalpas.
Geld opnemen met je creditcard is vaak erg duur (minimaal €4,50). Betaal dus bij voorkeur direct met je betaalpas of creditcard. Moet je toch geld opnemen? Doe dit dan met je betaalpas.

Banken
Banken zijn open van:
maandag t/m vrijdag van 9.30 tot 16.00 uur, donderdag tot 18.00 uur.

Grotere wisselkantoren zijn veelal ook ’s avonds en in het weekeinde open.

Postkantoren
Postkantoren zijn in de regel open: maandag t/m vrijdag van 09.00/10.00 tot 17.00/18.00 uur, zaterdag tot 12.00 uur (of gesloten). In Kopenhagen zijn kantoren met afwijkende openingstijden.

Creditcards
Creditcards worden geaccepteerd bij vele hotels, restaurants en winkels. Voor geldopnames met een creditcard betaal je vaak wel commissie. Het is in heel Scandinavie heel gewoon om ook voor minder grote bedragen met de creditcard te betalen.
Uit onderzoek van betaalkaartenmaatschappij Visa Europa blijkt dat bijna 800.000 creditcardgebruikers niet weten dat de creditcard is gekoppeld aan een pincode. Europa bereidt zich voor op één uniform betaallandschap: Single European Payment Area (SEPA). Hierdoor gaan nu al in bijna alle Europese landen creditkaartbetalingen gepaard met het gebruik van een persoonlijke pincode. Om nare verassingen tijdens de zomervakantie te voorkomen, adviseren we u: Vergeet de pincode van je creditcard niet als je op vakantie gaat.
Op elke pintransactie die je in Denemarken doet worden kosten in rekening gebracht. Het betreft alleen pintransacties die je in een winkel doet. Dit komt ook op de kassabon te staan.
Als er een Deense eurocard of mastercard gebruikt wordt dan is dit 1,25% van het transactiebedrag en bij buitenlandse Visa, eurocard en mastercard bezitters 3,0 % van de transactiesom.

Prijsniveau:
De prijzen zijn in Denemarken over het algemeen hetzelfde als in Nederland. De prijzen van alcoholische dranken liggen enigszins hoger dan in Nederland. Meer informatie over het prijsniveau in Denemarken.

Eén gedachte op “Geldzaken

  1. Fred

    Dit is een zeer handig artikel!

    Persoonlijk vind ik dat de Denen hun kronen als betaalmiddelen mogen houden. Ze kunnen het systeem eventueel aanpassen, zodat het iets meer op de euro lijkt. Maar dat aanpassen is niet nodig!

    Toen ik in Denemarken was heb ik een biljet van tien kronen gezien. Op het eerste gezicht dacht ik dat het tien euro was, maar na even kijken zag ik de verschillen.
    Thuis heb ik nog een pakje met kronen die ik over heb. Deze bewaar ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *