Prijsniveau Denemarken

Thema’s > Prijsniveau Denemarken

Een vakantie in Denemarken hoeft niet duurder uit te vallen dan een vakantie in een ander land. De kosten van levensonderhoud in Denemarken van levensmiddelen ligt gemiddeld ca. 5-7% hoger dan in Nederland en België en daarmee zijn de kosten van levensonderhoud in Denemarken dus behoorlijk hoger.

Het is aan te raden sommige artikelen van huis mee te nemen, omdat ze in Denemarken veel duurder zijn als gevolg van hogere accijnzen. Uitgesproken duur zijn: sigaretten, sterke drank, cd’s, suiker en zout. Koffie, brood en kaas zijn nagenoeg even duur als in België en Nederland. Thee, kaarsen en pijptabak zijn goedkoper dan in Nederland en België.

De prijzen van groente variëren en zijn afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden. Heel populair en wijd verspreid zijn de stalletjes met groente en fruit langs de weg. Vaak zijn deze stalletjes niet bemand, maar wordt u gevraagd geld achter te laten in een bakje.

Enkele voordelige supermarktketens: Superbrugsen, Netto, Fakta, Aldi en Favør. Supermarkten met een gemiddeld prijsniveau zijn o.a. Prima, Kvickly en Spar. Aan de uitvalswegen van grotere plaatsen liggen veelal grote winkelcentra met voordelige supermarkten.

Drank
De prijs van bier en wijn in winkels is vergelijkbaar met die in Nederland en België. Sterk alcoholische dranken zijn in Denemarken wel duurder als gevolg van een speciale accijns op deze dranken. Een typisch (sterk) Deens drankje is Akvavit, dat zeer koud dient te worden gedronken en vooral goed smaakt bij haring. Wie wil toasten roept: SKÅL!

Eten
Voor de buitenlandse toerist is het zeker aan te raden de typisch Deense producten eens te proberen. Het bekendste is het smørrebrød, prachtig belegde sneetjes (rogge)brood. Beroemd is in Denemarken ook het zogeheten ‘koldt bord’ (koud buffet), een misleidende naam voor een buffet dat ook kleine warme hapjes bevat. Het wordt meestal aangeboden tegen een vaste prijs, waarbij zoveel mag worden gegeten als men wil. De Deense kro’s (herbergen) hebben uitstekende streekgerechten op de menukaart staan. Populair bij de Denen zelf zijn de kleine rode worstjes (‘Pølser’), die worden verkocht aan de worstkarren die u her en der op straat tegenkomt. Stapt u ook eens binnen bij een banketbakkerij (‘konditori’), waar je absoluut niet alleen met brood de deur uitgaat!

Voor lekkere recepten om u vast voor te bereiden op (of na te genieten van) uw vakantie in Denemarken kijkt u in de rubriek Recepten van onze site.

Vervoer
Als een indicatie: Enkele reis tussen de luchthaven van Kopenhagen het Kopenhaagse centraal station kost 16,50 Dkr.

8 gedachten over “Prijsniveau Denemarken

 1. Joost

  Het is hier nu ontzettend duur als het gaat om even op het terras een drankje doen. gemiddeld betalen we 7 euro voor een glas bier of een wijntje. dat tikt wel aan.

 2. Harm

  In de tekst staat ook dat suiker uitgesproken duur is. Dit klopt niet want 1kg suiker kost er juli 2021 7,49 DKK.

  1. Redactie Bericht auteur

   Rickey,
   Wat ons betreft is deze informatie up-to-date. Heb je redenen om daaraan te twijfelen?
   Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *