Hygge

Hygge staat voor alles wat Deens is.

Voor de een is het samen met de hele familie urenlang tafelen, voor de ander een strandwandeling langs de kust, maar voor alle Denen staat het vast, Hygge is onlosmakelijk verbonden met hun levensstijl en zij weten dan ook niet beter dan dat het er is. Hygge is een onderdeel van de Deense nationale identiteit en cultuur. Hygge is het tegengif voor de koude winter, de regenachtige dagen en de uitgestrekte duisternis.

In Nederland wordt Hygge vaak vertaald als gezelligheid of knus en wordt het regelmatig gelinkt aan warme sokken voor de open haard bij kaarslicht.

“Knus” valt ook onder Hygge. Maar toch is het nog zóveel meer. Het is een gevoel dat je hebt wanneer je samen bent met vrienden en familie. Je voelt je zelf op je gemak in een warme atmosfeer. Het staat voor ‘intiem samenzijn met mensen met wie je je kunt ontspannen’.

Wat ook erg opvalt is dat “Knus” en “Gezelligheid” een zelfstandig naamwoord is, terwijl in Denemarken Hygge ook als werkwoord gebruikt wordt. De Denen maken er bewust tijd voor. „Waarom kom je vanavond niet langs om met ons te hygge?”.

De ingrediënten voor Hygge zijn dus in elk geval: behaaglijk, haardvuur, vrienden, kaarsen, warme dranken,  warme sokken, veel koek en snoep en ….

…nog meer kaarsen!

De rest van de wereld lijkt eindelijk te beseffen wat Denen al generaties weten: dat een ontspannen, gezellige tijd met vrienden en familie, vaak met koffie, cake en bier erbij, ongelofelijk heilzaam kan zijn voor de ziel. In 2016 verschenen er maar liefst elf (engelstalige) boeken over hygge. Dit zijn er vijf:

  • The book of Hygge: The Danish art of living well van Louisa Thomsen Brits.
  • Hygge: The Danish Art of Happiness van Marie Tourell Søderberg.
  • The Art of Hygge: How to Bring Danish Cosiness Into Your Life van Jonny Jackson and Elias Larsen.
  • The Cozy Life: Rediscover the Joy of the Simple Things Through the Danish Concept of Hygge van Pia Edberg.
  • ScandiKitchen: Fika and Hygge: Comforting cakes and bakes from Scandinavia with love van Bronte Aurell.
  • En in het Nederlands: Hygge: de Deense kunst van het leven van Meik Wiking.