Windenergie

Thema’s > Windenergie

Denemarken is nummer één in de wereld als het gaat om windenergie. Denemarken heeft van alle landen relatief de grootste bijdrage van windenergie aan de eigen elektriciteitsbehoefte (ca 20%). Om dit te berieken is een windmolen park geïnstalleerd met een vermogen van 3000 MW. Alleen al in het Offshore Windpark Nysted in Denemarken staan 72 windmolens van 2.3 MW opgesteld.. Nysted draaid sinds 2003.

Het eiland Samsø voorziet alle bewoners van duurzame energie die wordt opgewekt door de 21 windmolens die op het eiland staan. Op Samsø is per hoofd van de bevolking 20 procent minder uitstoot dan in de rest van Denemarken.

Denemarken begon heel vroeg te experimenteren met windmolens voor de opwekking van elektriciteit. Al in 1891 werd in Askov (midden Jutland) een kleine proefmolen geplaatst waarmee Paul la Cour begon te experimenteren. Naast deze kleine molen werd in 1897 een grote molen geplaatst met een doorsnee van bijna 23 meter. De molen dreef twee dynamo’s aan van 12 paardenkrachten. Voor de financiering van de windmolen experimenten was het ministerie van Binnenlandse zaken verantwoordelijk.

De Deense windturbine-fabrikanten zijn inmiddels marktleider op het gebied van windenergie. Dat Denemarken zo voorop loopt op het gebied van windenergie komt door de geografisch gunstige ligging. Denemarken kan makkelijk elektriciteit uitwisselen met Zweden en Noorwegen. Doordat Zweden en Noorwegen een grote capaciteit aan waterkrachtcentrales hebben kan met de energie uitwisseling fluctuaties in het windaanbod opgevangen worden. Daarnaast heeft Denemarken een groot aantal warmtecentrales die een dergelijke windstille periode kunnen opvangen.

Dat de water- en warmte centrales de energie voorzienig niet overnemen van de windmolens komt doordat in de Deense wet is vastgelegd dat windelektriciteit altijd voorrang heeft en dat windturbines bij een dreigend overschot niet mogen worden afgekoppeld.

Inmiddels heeft men besloten om de duurzame energie te gaan gebruiken voor het opzetten van een infrastructuur voor elektrische auto’s. Het bedrijf “Dong Energy” gaat daarvoor een samenwerking aan met het Project “Better Place”. Denen kunnen binnenkort een Electric Vehicle (EV) aanschaffen met een fikse korting. 1)

Uit onderzoek van Deens nationaal energie onderzoeksinstelling Risø (vergelijkbaar met het Nederlandse ECN) blijkt dat de subsidiekosten van windenergie in 2006, ondanks een zeer matig windaanbod, nog maar voor netto gemiddeld 0,05 Eurocent per kWh op de stroomrekening voor consumenten drukken. In 2005 was dat nog 0,15 cent per kWh. Omdat er steeds meer turbines uit de subsidieperiode lopen zal er vanaf dit jaar zeer waarschijnlijk een positief saldo ontstaan dat daarna met het oplopen van de grijze stroomprijs alleen maar verder zal toenemen.  

Besparing en kosten van Deense windstroom   2005 2006 Bespaard bedrag, miljoen Euro 126 – 140 80-90 Besparing per kWh, Eurocenten 0,45 0,25 Windsubsidies per kWh, Eurocenten 0,60 0,30 Netto windkosten per kWh, Eurocenten 0,15 0,05 Windaanbod, % 93 85

De laatste vier jaar draaide de Deense economie met ruim 3.100 MW windvermogen gemiddeld voor bijna 20% op windstroom. Sinds 2003 is er 25 MW bijgebouwd. In 2009-2010 is het percentage opgevoerd naar 25% met de ingebruikname van twee nieuwe parken op zee. De nieuwe energieminister werkt aan een scenario om het windstroompercentage in 2025 op te voeren naar 50%. 2)

Bronnen:
1) Wall Street Journal
2) Windpower Monthly, november 2007.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *