De Par Force jachtgebieden

De Par Force jachtgebieden is een bijzondere natuurgebied dat sinds 2015 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het Par force jachtlandschap in Noord-Seeland, gelegen op ongeveer 30 km ten noordoosten van Kopenhagen, is een goed bewaard gebleven prachtig natuurgebied dat bestaat uit het Great Deer Park, Gribskov Forest en Jægersborg Deer Park. Deze bossen vertegenwoordigen een uniek cultureel landschap en in de 16e eeuw hielden Deense koningen zich bezig met par force jacht, wat de jacht op herten te paard is met behulp van honden.

Geïnspireerd door Versailles in Frankrijk
In de middeleeuwen tot aan de 16e eeuw hielden de koningen hier grote jachtpartijen. Het was koning Christian 5e die hier de koninklijke jachtgebieden vormgaf, geïnspireerd door het prachtige Versailles nabij Parijs. Het gebied werd gevormd met rechte boswegen in een stervormig patroon in een barokstijl.

Het UNESCO-comité rechtvaardigt de plaatsing van de Par Force jachtgebieden op de Unesco-werelderfgoedlijst door te wijzen op het bijzondere en goed bewaarde voorbeeld van de waarden van de Europese barok, die tot uitdrukking komen in de vormgeving van de natuur.

Het par force jachtlandschap van Noord-Seeland bestaat uit Gribskov Forest, het Great Deer Park en Jægersborg Deer Park and Enclosure. Deze drie bossen vertegenwoordigen een uniek cultureel landschap dat getuigt van zowel de enorme macht die Koning Christian V uitoefende als van zijn behoefte om die te tonen door de natuur te onderwerpen.