Fulskager; gehaktballetjes met peper en zout en tijm, in deeg gerold

Ingrediënten Balletjes

  • 1 kg varkensgehakt, min. 25%
  • 1 ui
  • 1 eetlepel zout
  • 1 theelepel piment (Piment is ook wel bekend onder de naam Jamaicapeper, pimentbes, pimento, allspice, nagelpeper of nagelgruis.)
  • 2 theelepels tijm

Ingrediënten Deeg

  • 1 kopje volkorenmeel
  • 4 kopjes water
  • 700-800 gram tarwebloem

Optioneel: Ingrediënten Aziatische dip

  • 1 dl sojasaus
  • 1 dl vissaus
  • 1 limoen, sap daarvan
  • 1 teentje knoflook
  • 2-3 theelepels gember
  • 2-3 theelepels suiker (naar smaak)
  • 1 rode chilipeper

Bereidingswijze:

Foto van Mae Mu op Unsplash
  • Gehakt :
    • Meng het varkensgehakt grondig met geraspte ui, zout, tijm en piment. Het is niet gebruikelijk om peper in het gehakt te gebruiken, maar we raden aan om toch een paar keer met de pepermolen te malen.
    • Rol de vulling tot kleine balletjes en leg ze op bakpapier. Leg ze 4-5 uur in de vriezer tot ze stevig zijn, dan zijn ze makkelijker te verwerken.
  • Deeg :
    • Meng de havermout met het water en laat het 5-10 minuten weken. Kneed er vervolgens de tarwebloem door. Het deeg moet glad zijn en je handen niet te droog aanvoelen.
    • Vorm een ​​klein balletje deeg tot een dunne pannenkoek en vorm het rond een gehaktbal. Snij het overtollige deeg af en rol de bal helemaal rond. Ga door tot alle gehaktballetjes in het deeg zijn gewikkeld en leg ze op een met bloem bestoven stuk bakpapier als ze klaar zijn.
    • Kook de polenta ongeveer 20 minuten in zacht kokend water. Ze komen bovendrijven als ze bijna gaar zijn. Roer tijdens het koken even door het water om te voorkomen dat ze aan de bodem van de pan plakken. Giet af in een vergiet en serveer met wat zout en gedroogde tijm om in te dippen.

Ze worden traditioneel zo gegeten, zonder andere bijgerechten. Er kan een glas donker witbier bij gedronken worden.

Variaties:

Als je dapper genoeg bent, kun je proberen de koekjes in olie te bakken in plaats van ze te koken. Maar doe dit op eigen risico! Toen wij het probeerden, ontploften sommige – dus houd afstand! Als het lukt, laat ze dan uitlekken op absorberende keukenrol en serveer ze met een Aziatische dip.

Aziatische dip : Rasp de gember en hak de knoflook, gember en chilipeper fijn. Meng alle ingrediënten en laat de dip even trekken.