Flødeboller

Flødeboller is een populaire Deense traktatie, gemaakt van een wafelkoekje met marshmallowcrème bedekt met een laagje chocolade. Soms wordt het aangeboden met een romige vulling met koffiesmaak of met een kokoscoating. Je vindt dit snoepje bij alle chocoladewinkels en bakkerijen in Denemarken.

Het is ook in de handel verkrijgbaar bij veel supermarkten, hoewel die niet zo lekker zijn als de verse versie.

Ingredienten

 • Voor de koekjesbodem:
 • 85 g gezouten boter, op kamertemperatuur
 • 30 g poedersuiker
 • 100 g bloem
 • Voor de chocolade schelp:
 • 400 g witte chocolade
 • Groene kleurstof geschikt voor chocolade
 • Voor het Flødeboller schuim:
 • 85 g suiker
 • 40 g glucosestroop
 • 25 g limoensap
 • 50 g eiwit
 • 10 g suiker
 • 1/4 tl vanillepasta
 • Voor de afwerking:
 • Goudpoeder of bladgoud (optioneel)

Bereidingswijze

 1. Voor de koekjesbodem:
 2. Klop in de mengkom van een staande mixer de boter en poedersuiker tot een gladde crème.
 3. Voeg de bloem toe en meng tot zich deegklompjes beginnen te vormen en aan elkaar plakken. Schep het deeg over op een vel plasticfolie en druk het samen tot het een bal vormt.
 4. Laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast.
 5. Verwarm de oven voor op 180º C en bereid een bakplaat voor met een bakmatje of bakpapier.
 6. Als je klaar bent, doe je een klein beetje bloem op een stuk bakpapier of siliconenmatje en rol je het deeg uit tot een dikte van 4 mm. Steek met een uitsteker van 4 cm je koekjes uit en bak ze gedurende 9-10 min. (Er zullen een paar meer koekjes zijn dan slagroomsoesjes. De rest kan je bewaren in een luchtdichte trommel. Ze smaken op zich al heerlijk.)
 7. Laat de 6 koekjes voor de Flødeboller volledig afkoelen terwijl je de rest van het recept maakt.
 8. Voor de chocolade schelp:
 9. Tempereer de witte chocolade met een klein beetje groene kleurstof voor chocolade.
 10. Verdeel de chocolade in de vormen met een klein lepeltje waarbij je ervoor zorgt dat de chocolade rondom de vormen zit. Tik ermee op het aanrecht om luchtbellen te vermijden en draai nogmaals rond om er zeker van te zijn dat de chocolade rondom de vormen zit.
 11. Leg een groot stuk bakpapier op je aanrecht. Draai de siliconenvorm ondersteboven en giet de overtollige chocolade op het stuk bakpapier. Bewaar de overtollige chocolade in een zakje.
 12. Tip: Bewaar de resterende chocolade in een kleine spuitzak en sluit deze. Stop die in je broekzak. Je eigen lichaamstemperatuur houdt de chocolade op temperatuur voor als je de onderkant van de Flødeboller moet dichtplakken.
 13. Plaats de siliconenvorm op een klein stukje bakpapier, met de bovenkant naar onder en laat ze opstijven, terwijl je de marshmallow-vulling maakt.
 14. Voor het Flødeboller schuim:
 15. Breng in een kleine pan limoensap, glucosestroop en 85 g kristalsuiker aan de kook tot 117º C. Gebruik een suikerthermometer om de juiste temperatuur te krijgen.
 16. Giet ondertussen de eiwitten in de schone kom van een staande mixer. Begin de eiwitten op hoge snelheid op te kloppen. Voeg vervolgens langzaam de 10 g kristalsuiker toe en blijf kloppen tot stijve pieken.
 17. Haal de pan van het vuur en giet de suikersiroop in een dunne gestage stroom in de kom. Klop 8-10 min op volle snelheid tot de meringue stijf is. Voeg de vanillepasta toe en meng die erdoor.
 18. Doe de meringue in een spuitzak.
 19. Afwerking
 20. Spuit het Flødeboller schuim in de chocolade schelp.
 21. Leg de koekjes bovenop de meringue en sluit de bodem af met de overgebleven chocolade.
 22. Zet ze 5 min in de diepvries om snel op te stijven. Als ze helemaal koud zijn, zijn ze gemakkelijker uit de vorm te halen. (Ik liet ze een volledige nacht in de diepvries staan).
 23. Wanneer de Flødeboller helemaal opgesteven zijn, volg je met een scherp mesje de rand van de onderkant van de Flødeboller om ze los te maken. Draai ze dan om en duw ze voorzichtig uit de vorm. De beste manier om ze uit de mal te krijgen, is om alleen vanaf de bovenkant te duwen. De zijkanten zijn het zwakkere punt en als je op de zijkanten duwt, kunnen ze gemakkelijk breken.
 24. Versier ze desgewenst met eetbaar bladgoud of met goudpoeder.
 25. Bewaar in een luchtdichte verpakking.