Supermarkten in Denemarken

In Denemarken, net als in Nederland en Vlaanderen, zegt de supermarkt die je kiest veel over je. Van uw levensstijl en bestedingspatroon tot uw culinaire voorkeuren en zelfs uw sociaal-economische status: uw supermarktselectie kan veelzeggender zijn dan u zou denken.

Dit geldt ook voor Denemarken, waar, ondanks de sluiting in 2023 van de meest exclusieve supermarkt van allemaal, Irma, zelfs in middelgrote steden nog steeds genoeg te kiezen is.

Internationale winkels: heimwee buitenlanders en foodliefhebbers

Als u regelmatig internationale winkels bezoekt, zoals gespecialiseerde Aziatische of Oost-Europese supermarkten, bent u misschien een buitenlander die op zoek is naar een voorproefje van thuis of een culinaire liefhebber die op zoek is naar exotische ingrediënten die u in de Deense supermarkten niet kunt vinden.

Deze supermarkten onderscheiden zich van het reguliere aanbod, niet alleen wat betreft wat er in de schappen ligt, maar ook omdat ze vaak zelfstandig in eigendom zijn, omdat een ondernemersziel – vaak met buitenlandse wortels – hun bedrijf helemaal van de grond af is begonnen.

Een voordeel van deze winkels is dat, hoewel sommige geïmporteerde goederen behoorlijk prijzig zijn, groenten en fruit een stuk goedkoper kunnen zijn dan in reguliere supermarkten. Hun grootste aantrekkingskracht is echter het gemak waarmee geïmporteerde producten te vinden zijn, die je nooit zult treffen in de gangpaden van Netto, Føtex of Brugsen. Dit is nog maar het begin van de verscheidenheid aan exotische goederen die te vinden zijn in deze buiten de gebaande paden gelegen Deense supermarkten.

Als u winkelt bij REMA 1000, een Noorse onderneming, waardeert u vooral functionaliteit en efficiëntie.

Je weet dat je alles kunt krijgen wat je nodig hebt zonder veel geld uit te geven en je waardeert de ongecompliceerde aanpak die deze winkels bieden.

Uitstapjes naar Rema kunnen snel en to the point zijn; het is mogelijk om de indeling van de winkels, die vaak identiek georganiseerd zijn, te onthouden. Hierdoor kunt u op de “automatische piloot”-modus gaan en tijd besparen.

REMA 1000-shoppers nemen over het algemeen een no-nonsense houding aan, en de winkels presteren door zelden discrepanties te hebben tussen de vermelde prijzen en wat u aan de kassa betaalt.

Net als andere Deense supermarkten bezorgt Rema regelmatig een tilbudsavis of ‘folder met speciale aanbiedingen’ in de brievenbussen van huizen die zich er niet voor hebben afgemeld. Als u de tijd neemt om de Rema-folder te bestuderen en uw bezoek aan de winkel plant voordat de artikelen uitverkocht zijn, zult u waarschijnlijk minstens net zo veel besparen als in welke andere winkel dan ook.

Het is ook de moeite waard omdat REMA 1000-locaties altijd schoon en georganiseerd zijn, en de service is meestal goed.

Als u de voorkeur geeft aan een gemakkelijk leven, merkt u waarschijnlijk dat u vaker wel dan niet de korte reis naar Netto moet maken.

Met 531 winkels verspreid over Denemarken (december 2023) is Netto de meest voorkomende supermarkt van het land, vóór Rema 1000 op de tweede plaats met ongeveer 400 (er zijn 900 winkels van Coop, maar deze zijn verdeeld over verschillende ketens).

Dit betekent dat de dichtstbijzijnde supermarkt waarschijnlijk een Netto is en als je in een stad woont, is er vrijwel zeker een op loopafstand.

Net als Rema zijn de kosten laag (naar Deense normen) en weet je wat je krijgt.

Technisch gezien wordt Føtex beschouwd als een varehus of ‘magazijn’, wat betekent dat het groter is dan een gewone supermarkt en goederen zoals duurzame huishoudelijke artikelen en kleding verkoopt. Dit plaatst het in dezelfde categorie als de megastores van Bilka buiten de stad, maar in tegenstelling tot Bilka kan Føtex de rol van een lokale supermarkt vervullen dankzij zijn beter beheersbare omvang en centrale locaties.

Als u een Føtex-shopper bent, hoeft u zich geen zorgen te maken over een bovengemiddelde winkelrekening en maakt u graag de afweging voor de mogelijkheid om premiumproducten te kopen. Als je een nieuwe koekenpan, een yogabroek of een Trivial Pursuit-set wilt kopen, kun je deze ook ophalen terwijl je brood en melk winkelt.

Een van de voordelen van Føtex is dat het verschillende elementen combineert – je hebt waarschijnlijk niet je eigen auto nodig om er te komen (in tegenstelling tot Bilka), het hoeft niet je primaire supermarkt te zijn, maar als je een specifieke, goede- kwaliteitsproduct tegelijk met de ingrediënten voor het diner van vanavond, u bent gedekt.

Lidl en discount365: prijsbewust en studenten

Voor studenten en mensen met een krap budget kunnen deze twee winkels levensreddend zijn.

Het winkelend publiek kent hier de waarde van een kroon en is niet bang om op jacht te gaan naar de beste aanbiedingen en kortingen, zelfs onder de felle lichten van de plaatselijke Lidl-winkel, waar de binnenkant vaak op een industriële opslagplaats lijkt.

Of je nu een student bent die op de uitgaven moet letten of gewoon probeert de eindjes aan elkaar te knopen, Lidl en 365 zijn een vertrouwde manier om geld te besparen.

In het geval van 365discount betekende een broodnodige rebranding door moederbedrijf Coop vorig jaar dat de oude Fakta-discountwinkels – vaak sombere, vervallen plekken – zijn omgebouwd tot het nieuwe 365-merk met zijn meer gastvrije groene kleur en een beter product. bereik.

Voor Lidl is er sprake van een cross-over met de internationale winkelklanten die aan het begin van dit artikel zijn genoemd, gezien het aanbod aan in Duitsland geproduceerde artikelen, niet in de laatste plaats het uitstekende bakkerijassortiment.

De naam ‘Brugsen’ is in sommige delen van Denemarken bijna een spreektaal voor ‘supermarkt’, vooral in kleine steden waar het waarschijnlijk ooit de enige lokale winkel was. De rebranding van Coop in 2023 zorgde ervoor dat de namen SuperBrugsen en Dagli´Brugsen voor de grotere en kleinere versies van deze winkel nu gestroomlijnd zijn en dat er minder zijn.

Een van de charmante eigenaardigheden van winkelen in het kleinere Brugsen is de vriendelijke sfeer. Het is de plek waar je het meest waarschijnlijk een gesprek begint met de kassamedewerkers of zelfs met de klanten – misschien wel de enige Deense supermarkt waar dit gebeurt.

Veel oudere shoppers geven de voorkeur aan Brugsen, dus wees niet verbaasd als u op een doordeweekse middag winkelt en bij de kassa moet wachten tot een vriendelijk gesprek tussen een senior shopper en de kassamedewerker eindigt.

Cross-border shoppers: de ijverige budgetters

Ondanks de brandstofkosten die uw budget drukken en de reistijden naar het verre zuiden van Jutland, leidt uw liefde voor bulkaankopen u over de grens naar Duitsland.

Er bestaat geen twijfel over dat grenswinkelen een populaire bezigheid is in Denemarken – volgens een analyse van de Boston Cosulting Group uit 2023 wordt er jaarlijks zo’n 5,5 miljard kronen uitgegeven in de Duitse hypermarkten en internationale webshops samen.

Dit omvat in totaal 3,6 miljard kronen (in 2018) die alleen al zijn uitgegeven aan vrijetijdsartikelen zoals sigaretten, bier, sterke drank, chocolade en snoep, volgens cijfers van het belastingministerie.

Het is echter niet altijd een keuze die mensen voor de lol maken. Onlangs heeft Denemarken de regels voor sociale uitkeringen gewijzigd, zodat mensen die een basiswerkloosheidsuitkering ontvangen, een nacht buiten het land kunnen doorbrengen zonder dat ze daarvoor gekort worden. In het verleden verboden de regels inzake werkloosheidsuitkeringen dat ontvangers Denemarken mochten verlaten, maar dit werd veranderd nadat mensen die in de buurt van de Deense grens met Duitsland woonden, zeiden dat hun kosten voor levensonderhoud hierdoor omhoog gingen omdat ze de grens niet konden oversteken om in goedkopere winkels in Duitsland te winkelen.