Recepten > Deense koffiebroodjes
Ingrediënten voor ca. 10 stuks:
- 250 gram bloem
- 200 gram rozijnen
- 1/2 dl rum
- 10 gram gist (dat is ruim 3 gram instant gist)
- 1 dl lauwe melk
- mespunt zout
- 1 tl vanillesuiker
- 1 tl kardemom
- 1 tl kaneel
- 40 gr suiker
- 1 ei
- 50 gr koude boter
- 100 gram gehakte walnoten
Bereidingswijze:
- verwarm oven voor op 200 graden
- week rozijnen in rum
- bij verse gist: verkruimel in de helft van de melk, roer na 1 minuut om, laat 5 minuten staan bij instant gist: meng met bloem
- roer zout, vanillesuiker, kardemom en suiker door de bloem
- maak een kuiltje en doe hierin melk, ei en evt. gistmengsel
roer vanuit het midden tot gladde massa en kneed nog tien minuten door - bestrooi aanrecht royaal met bloem en rol deeg uit tot 2 cm dikke rechthoekige lap
- snijd boter in dobbelstenen en leg die gelijkmatig op de helft van de lap
- vouw de andere helft erover heen
- rol deeg uit tot oorspronkelijk grootte
- vouw in 3-en en rol weer uit
- doe dit nog 2 keer, elke keer weer even bloem op aanrecht en deegroller
- leg de lap, bestoven met bloem, een half uur in de koelkast
- laat dan rozijnen uitlekken, vang rum op roer noten, rozijnen en kaneel door elkaar
- splits ei
- rol deeg na rust uit tot rechthoekige, 1 cm dikke lap
bestrijk de lap met eiwit - strooi rozijnenmengsel gelijkmatig erover druk met vork vulling beetje in deeg
- rol de lap stevig op en snijd de rol dan in 10 plakken
- leg deze met een platte kant op de met bakpapier beklede bakplaat
- druk de rondjes een beetje platter
- klop eigeel los met een theelepel rum
- bestrijk hiermee de bovenkant van de broodjes
- zet dit 10 minuten iets onder het midden van de oven
- laat ze uitdampen
- serveer naar smaak warm of koud