Aars

Plaatsen > Aars

De grootste plaats in Vesthimmerland is Aars (of Års, 12.500 inw.).

Het symbool van Aars is een krijgshaftige Germaan in volle wapenrusting die op alle brochures prijkt. Het is een Kimber, een lid van het volk dat omstreeks 120 v. Chr. Himmerland achter zich liet en zich aan de Elbe vestigde.

Aars is twee musea rijk. Vesthimmerlands Museum (Søndergade 44; dag. 10-16 u.) is het streekmuseum met de gebruikelijke heemkundige objecten, waaronder veel barnstenen voorwerpen.

Himmerlands Kunstmuseurt (zelfde adres en openingstijden) heeft geen vaste collecties. Verder is er een kerk te zien van Romaanse origine. Het altaar is een uit 1651 daterende grafsteen. Op het kerkhof is een runensteen geplaatst ter nagedachtenis aan Valtoke, zoon van Gorm de Oude.

Buiten Aars ligt de bijna helemaal ontgonnen Borremose. In dit veen­gebied werd in 1929 een weg uit prehistorische tijden ontdekt die leidde naar een Kimbrische nederzetting. Deze was in de eerste eeuw voor onze jaartelling gesticht op een eilandje in het moeras en mat 100 x 150 m. Er liep een 2 m hoge wal met palissaden omheen met daarvoor een 6 m brede gracht. Met inbegrip van drie grotendeels vergane veenlijken zijn alle vondsten overgebracht naar het Nationalmuseum in Kopenhagen. Zo ook de beroemde schaal van Gundestrup die bij het gelijknamige dorp, iets verder naar let noorden, werd gevonden. Er is een kopie van te zien in het museum van Aars.

Zoek op kaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *