Douane

Denemarken is lid van het Akkoord van Schengen . Zie Reizen in de EU voor meer informatie over hoe de regeling werkt, welke landen er lid van zijn en wat de vereisten zijn voor uw nationaliteit.

Samengevat:

  • Normaal gesproken zijn er geen immigratiecontroles tussen landen die het verdrag hebben ondertekend en geïmplementeerd.
  • Er zijn meestal identiteitscontroles voordat u aan boord gaat van internationale vluchten of boten die het Schengengebied binnenkomen. Soms zijn er tijdelijke grenscontroles aan de landgrenzen.
  • Een visum dat aan elk Schengenlid wordt verleend, is geldig in alle andere landen die het verdrag hebben ondertekend en geïmplementeerd.
  • Burgers uit Schengenlanden mogen in Denemarken werken zonder dat ze een visum of enige verdere toestemming nodig hebben voor de periode van hun visumvrije verblijf van 90 dagen. Deze mogelijkheid om visumvrij te werken strekt zich echter niet noodzakelijkerwijs uit tot andere Schengenlanden.

Bovendien mogen staatsburgers van Australië, Brazilië, Canada, Chili, Israël, Maleisië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Zuid-Korea en de Verenigde Staten tot 90 dagen zonder visum in Denemarken blijven, ongeacht de hoeveelheid tijd die ze doorbrengen in andere Schengenlanden (de tijd doorgebracht in Zweden, Noorwegen, Finland en IJsland telt echter wel mee voor deze vrijstelling van 90 dagen).

U kunt een visum aanvragen bij de Deense ambassade, maar in veel landen waar Denemarken geen consulaire vertegenwoordiging heeft, zijn andere Scandinavische ambassades (Zweden, Noorwegen of Finland) doorgaans bevoegd om visumaanvragen te behandelen.

De andere landen van het Deense Gemenebest, Groenland en de Faeröer, zijn geen Schengen- of EU-leden. Als u het Schengengebied zonder visum kunt bezoeken, of staatsburger bent van een Schengenland, kunt u Groenland en de Faeröer maximaal 90 dagen bezoeken. Burgers van alle Scandinavische landen komen voor onbepaalde tijd binnen en blijven er alleen met een geldige identiteitskaart, zonder beperkingen, ook niet op het gebied van werkgelegenheid. Als u een visum nodig heeft voor de Schengenzone, heeft u aparte visa nodig voor Groenland of de Faeröer. Zorg ervoor dat u bij de aanvraag van uw Schengenvisum de Deense ambassade informeert dat u deze gebieden ook bezoekt.