Emigratie en immigratie naar en vanuit Denemarken

In een publicatie van het officiële statistiekbureau Statistics Denmark, staat dat tweederde van de immigratie naar het Denemarken in 2018 afkomstig was uit andere westerse landen. Bij emigratie was het aandeel bijna even hoog, blijkt uit het rapport, getiteld Befolkningens udvikling 2018( Bevolkingsontwikkeling 2018).

Als je kijkt naar de top tien van landen voor immigratie naar en emigratie uit Denemarken in 2018, dan vind je bijna uitsluitend westerse landen. De Verenigde Staten zijn prominent aanwezig met betrekking tot zowel immigratie als emigratie, maar ook landen als Duitsland, het VK, Roemenië en Zweden zijn sterk vertegenwoordigd.

De enige twee niet-westerse landen die in de top tien van immigratie en emigratie voorkomen, zijn India als bronland voor immigratie en China als ontvanger van emigranten uit Denemarken.

De totale immigratie naar Denemarken in 2018 bedroeg 87.329 personen, terwijl de emigratie 68.645 personen bedroeg, wat een netto-immigratie opleverde van 18.684, aldus het rapport.

Als zodanig is de netto-immigratie iets minder dan 21 procent lager dan het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar. De daling komt vooral door de toegenomen emigratie, schrijft Statistics Denmark.

De top tien van herkomstlanden voor immigratie naar Denemarken in 2018 waren:

 1. Verenigde Staten
 2. Duitsland
 3. Roemenië
 4. Verenigd Koningkrijk
 5. Polen
 6. Zweden
 7. Noorwegen
 8. Spanje
 9. India
 10. Litouwen

De top tien bestemmingen voor emigranten waren:

 1. Verenigde Staten
 2. Duitsland
 3. Zweden
 4. Verenigd Koningkrijk
 5. Noorwegen
 6. Polen
 7. Roemenië
 8. Spanje
 9. China
 10. India

Opgemerkt moet worden dat de aanduiding van ‘bronland’ simpelweg betekent dat de persoon vanuit dat land naar Denemarken is verhuisd. Dus iemand die bijvoorbeeld vanuit Duitsland naar Denemarken verhuisde, was niet per se een Duits staatsburger en zou in feite een Deen kunnen zijn die naar huis terugkeerde, of een derde nationaliteit. Hetzelfde onderscheid geldt voor emigraties.

Alleen al op basis van burgerschap was de top tien van nationaliteiten die in 2018 naar Denemarken emigreerden:

 1. Roemenië
 2. Polen
 3. Verenigde Staten
 4. Duitsland
 5. India
 6. Litouwen
 7. Oekraïne
 8. Italië
 9. Verenigd Koningkrijk
 10. China

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *