Fauna

Thema’s > Fauna

De dierenwereld is samengesteld uit elementen van de fauna van de West-Europese laagvlakte. Er leven vossen, dassen, marters en otters, edelherten, reeën en het ingevoerde damhert en sikahert. Het wilde zwijn ontbreekt. 

Van de vleermuizen zijn er alleen gladneuzen, van de slaapmuizen alleen de hazelmuis. De hamster ontbreekt, de berkemuis komt voor, evenals de eekhoorn. 

Haas en konijn leven er, ook echte muizen en woelmuizen; voorts mol, egel en enkele soorten spitsmuizen. 

Van de zeeroofdieren komt naast de gewone zeehond de grijze zeehond voor. In de kustwateren verschijnen de bruinvis en de tuimelaar. Van de vogels zijn, behalve de talrijke soorten kustvogels en steltlopers, te noemen raaf, zeearend, patrijs, fazant en eend.

Denemarken heeft de jacht en de natuurbescherming bijzonder goed geregeld.

Oudste zwaan ter wereld in Denemarken
In februari 2009 overleed de waarschijnlijk oudste wilde zwaan ter wereld in het Deense Korsor. Het dier droeg een ring met de inscriptie ‘Helgoland 112851’. De vogel was op 21 februari 1970 door een Duitse ornitholoog nabij Kiel geringd. Destijds was het mannelijke dier bijna twee jaar oud. Het dier overleefde sinds zijn geboorte vijf extreem strenge winters. Bovendien heeft het dier een goed territorium en geluk gehad.

Eén gedachte op “Fauna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *