Flora in Denemarken

Thema’s > Flora

Denemarken is van nature begroeid met loofbomen, vooral beuken, met name op de eilanden en Oost-Jutland; in Jutland zijn zij echter grotendeels gerooid (thans landbouwgronden). De groene beuk is de nationale boom van Denemarken. Het grootste woud, Rold Skov, bestaat vooral uit naaldbomen.  

De onvruchtbare, glaciale zandgronden van het westelijk deel van Jutland vormen natuurlijke heidegebieden; daarnaast ontstonden er heidevelden op de plaatsen waar de eiken- en berkenbossen gerooid werden. Voorts komen hier dennen- en sparrenbossen voor, deels door aanplanting. 

In het noorden en noordwesten van Jutland ontstonden ten gevolge van de slechte afwatering uitgestrekte hoogveenmoerassen, o.a. Store Vildmose en Lille Vildmose, thans voor een groot deel ontgonnen. Mooi is ook het duinlandschap langs de hele noordkust, een dunbevolkt gebied waar op het land grote bossen zijn aangeplant. Ook tref je hier de granietkusten.

De westelijke duinkust heeft een speciale duinvegetatie.

In Jylland vormen de ‘fjorden’ aan de oostkust het mooiste natuurlandschap. Daar zie je het mooie landschap in het merengebied. De fjorden ontstonden toen de oude gletsjerdalen vol water kwamen te staan.

Het eiland Mols is heuvelachtig en wordt in de zomer druk bezocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *