Fooien in Denemarken

In Denemarken zijn de servicekosten wettelijk bij de rekening inbegrepen. Fooien geven is dan ook ongebruikelijk in Denemarken: het is niet nodig en wordt ook niet van je verwacht tijdens je vakantie. Als u echter uw waardering wilt tonen met een fooi, kan de ontvanger verrast zijn, maar het gebaar zal zeker gewaardeerd worden.

Je hoeft je ook niet schuldig te voelen omdat je geen fooi geeft, want restaurantbedienden, taxichauffeurs, portiers, barmannen en vele anderen die soortgelijke diensten verlenen, krijgen in Denemarken een eerlijk loon. Ze ontvangen veel secundaire voordelen zoals zwangerschaps- en vaderschapsverlof, kinderopvang, arbeidsongeschiktheidsdekking en vakantiegeld, zodat ze niet afhankelijk zijn van fooien om een ​​leefbaar loon te verdienen.

Als u met een creditcard betaalt, merkt u misschien dat de machine de bediende vraagt ​​om een ​​fooibedrag in te voeren, maar vaak annuleert de bediende automatisch en gaat naar het volgende scherm. Als u de machine in handen krijgt, kunt u ook het scherm met het fooibedrag overslaan. Fooien met een credit kaart kan extra werk opleveren voor uw bediende, die een nieuwe bon moet afdrukken om te ondertekenen. Als u een fooi wilt geven, zorg er dan voor dat u dit contant doet door discreet een paar munten van de lokale valuta, de Deense kroon (DKK) achter te laten.

Restaurants en bars
Als je uitzonderlijke service hebt gekregen in een restaurant, kun je een kleine fooi achterlaten. Elke fooi die u achterlaat, kan worden verdeeld onder het personeel van het restaurant, dus als u wilt dat uw fooi alleen naar een specifieke ober gaat, overhandig deze dan persoonlijk in contanten.

Hotels
Hotelmedewerkers verwachten geen fooi, maar je kunt er wel een geven als je echt het gevoel hebt dat je een uitzonderlijke service hebt gekregen.

Het juiste bedrag om een ​​fooi te geven in een restaurant in Denemarken is maximaal 10 procent van uw rekening, of u rond het bedrag naar boven af. Als de rekening voor uw diner bijvoorbeeld 121,60 DKK (ongeveer $ 18 USD) is en u uitstekende service heeft gekregen, zou het gepast (maar niet verwacht) zijn om in totaal 130 DKK (ongeveer $ 20 USD) te betalen.
Bij het bestellen van drankjes verwachten barmannen geen fooi. U kunt echter een beetje fooi geven als uw drankbestelling aan de ingewikkelde kant is.

Als de piccolo aanbiedt om je rond te leiden in je kamer (naast het dragen van je koffers, kun je een fooi geven tussen 10 en 20 DKK (ongeveer $ 1-2 USD).
Voor een volledig vlekkeloos verblijf kunt u een fooi achterlaten voor de huishouding van ongeveer 10-20 DKK per nacht.
Als de hotelconciërge u een exclusief restaurant (of iets even indrukwekkends en attents) reserveert, is een fooi van 10-20 DKK een passend gebaar van waardering.

Taxi’s
Uw taxichauffeur in Denemarken verwacht geen fooi, maar volgens de juiste taxi-etiquette moet u uw tarief naar boven afronden op het dichtstbijzijnde even bedrag. Als u merkt dat uw chauffeur de tijd neemt om munten te zoeken, kunt u hem vertellen het wisselgeld te houden.

Salons en spa’s
Het is niet nodig om uw massagetherapeut een fooi te geven als u naar de spa in Denemarken gaat, aangezien de fooi al in de prijs van de service is inbegrepen. U kunt echter wel een fooi geven om uw waardering voor uitzonderlijke service te tonen. Hetzelfde geldt voor een bezoek aan de kapsalon. Je kapper verwacht geen fooi, maar je kunt er wel een geven als je bijzonder tevreden bent met hun werk.

Rondleidingen
Als je je aanmeldt voor een tour in Denemarken, ben je aan het eind niet verplicht om je reisleider een fooi te geven. De kosten van de gids zijn inbegrepen in de prijs van de tour, maar als je geneigd bent om je gids je dankbaarheid te tonen met een fooi, wordt elk bedrag op prijs gesteld.