Geografie Denemarken

Thema’s > Geografie

Denemarken ligt in het noorden van Europa en bestaat naast het grote schiereiland uit ongeveer 474 kleine eilanden. De totale oppervlakte van het land is ca 43.000 km². 

Het enige directe buurland is Duitsland. Denemarken heeft in het zuiden een korte landgrens met het Duitse Sleeswijk-Holstein (68 km) en grenst in het westen aan de Noordzee, in het noorden aan het Skagerrak en in het oosten aan het Kattegat, de Sont en de Oostzee.

Het vaste land kenmerkt zich door een lange kuststrook met brede stranden. Meer landinwaarts ligt een ligt glooiend landschap met heidevelden en bossen

Denemarken is iets groter dan Nederland en het bestaat uit het schiereiland Jutland en 474 eilanden waarvan ongeveer een kwart bewoond is. Denemarken is vrij dun bevolkt en telt ruim 5 miljoen inwoners.

De kust lijkt veel op die van Nederland, met zandstranden, duinen, dijken en wadden. Voor de kust van West- Jutland liggen veel zandbanken en riffen. De kust van Denemarken heeft een kustlijn van 7.500 km. Denemarken ligt laag, maar het landschap heeft afwisselende glooiende vormen.

In de historie gezien was het vaststellen van de grenzen van het Deense rijk eenvoudig, op één uitzondering na. De opname van verschillende eilanden binnen het Deense koninkrijk was redelijk eenvoudig. Op het Scandinavische schiereiland, in wat nu het zuidelijkste puntje van Zweden is, omvatte het grondgebied van Denemarken ook de regio’s Skåne , Halland en Blekinge ; deze bleven onderdeel van het Deense koninkrijk tot hun verlies aan Zweden in de 17e eeuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *