Er zijn een paar dingen die je moet weten voordat je een auto leent of uitleent in Denemarken. Als je Denemarken bezoekt of er voor een langere tijd verblijft en van plan bent om te reizen, kan een gulle buur of familielid je het lenen van hun voertuig aanbieden. Maar wat zegt de wet over het besturen van de auto van iemand anders in Denemarken?
In Denemarken dekt de autoverzekering het voertuig in plaats van de bestuurder, wat betekent dat in principe iedereen met een geldig rijbewijs (inclusief buitenlandse rijbewijzen die door Denemarken worden erkend) met toestemming de auto van iemand anders mag besturen.
Er zijn echter enkele beperkingen waar u zich bewust van moet zijn.
De Deense automobilistenorganisatie FDM raadt iedereen die een auto aan een ander uitleent aan om een schriftelijke overeenkomst op te stellen om zichzelf in te dekken in geval van een ongeluk.
De schriftelijke overeenkomst moet – als minimum – vermelden dat de lener van de auto zal betalen voor eventuele schade die kan optreden en eventuele boetes die hij of zij krijgt. Er moet ook in staan dat hij of zij een geldig rijbewijs heeft.
Hoewel de autoverzekering andere bestuurders dekt, kunnen er enkele gevolgen zijn voor de premie als er een claim wordt ingediend voor schade die is ontstaan terwijl een andere bestuurder de auto gebruikte, waaronder een mogelijke verhoging van het eigen risico (het bedrag dat u uit eigen zak moet betalen voor schade voordat de verzekeringsdekking ingaat).
Dit is nog waarschijnlijker als de lener van de auto 26 jaar of jonger is. De exacte voorwaarden moeten in de verzekeringspolis zijn vastgelegd.
Als een auto voor een langere periode aan een andere bestuurder wordt uitgeleend, moet u contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij die u kan adviseren om de naam van de andere bestuurder aan de polis toe te voegen.
Alle verkeersboetes – bijvoorbeeld snelheidsboetes die door de politie worden uitgeschreven of door snelheidscamera’s worden vastgelegd, evenals parkeerboetes – worden automatisch naar de eigenaar van de auto gestuurd. Daarom moet er een overeenkomst zijn over wie een eventuele boete betaalt.
U kunt niet aansprakelijk worden gesteld voor strafrechtelijke straffen voor zaken als roekeloos rijden, maar u kunt wel worden gevraagd om identificatiegegevens van de persoon die uw auto bestuurde, als deze de wet heeft overtreden tijdens het gebruik ervan.
Echter, een Deense wet die de politie toestaat om een auto in beslag te nemen die wordt gebruikt voor roekeloos rijden (vanvidsbilisme in het Deens) kan van toepassing zijn, zelfs als de bestuurder niet de eigenaar van de auto is. Met andere woorden (en vanuit het oogpunt van de lener), als u een auto leent en vervolgens schuldig wordt bevonden aan roekeloos rijden, kan de politie de auto in beslag nemen van de eigenaar.
Als u een Deense auto wilt lenen om ermee naar het buitenland te gaan, raadt FDM aan om een ”machtigingsbrief” of fuldmagt te gebruiken waarin staat dat er toestemming is gegeven om de auto te gebruiken. Een sjabloon hiervoor is te vinden op de website van de organisatie. In dergelijke gevallen moet u er ook voor zorgen dat u de juiste registratie- en verzekeringsdocumenten in de auto bewaart.
Buitenlandse autoriteiten kunnen controleren of uw verzekering geldig is. U kunt dit documenteren met de Internationale Motorrijtuigenverzekering of “Groene” kaart, die dient als bewijs dat u een motorrijtuigenverzekering hebt wanneer u buiten de EU rijdt (u hebt deze niet nodig binnen de EU).
Dit betekent dat (in theorie) de bestuurder van een geleende auto kan worden gevraagd deze te tonen wanneer u met de auto in het buitenland rijdt.
wij wonen in Denemarken, verkopen ons huis in Denemarken. Mijn vrouw is inmiddels al verhuisd en woont bij haar zus in Keulen en is ook daar ingeschreven. Heeft ook een auto met duits kenteken. Komt regelmatig op bezoek, bij mij en onze dochter die in Flensburg woont. De auto is dus verzekerd in Duitsland. Als mijn vrouw hier is mag ik dan met deze auto in Denemarken rijden? Heb in een of ander duitstalig forum gelezen dat dit strafbaar zou zijn. graag reactie.
Goedendag Hans, Helaas kan ik je geen goed antwoord geven. Wat ik wel weet is dat je niet met een buitenlands kenteken mag rijden als het je eigen auto is en je langere tijd in Denemarken woont. Ik raad je aan even contact op te nemen met het consulaat.