Wat moet je in Denemarken in je auto hebben

Van gezond verstand tot wettelijke vereisten: een aantal dingen moet je in Denemarken altijd in een auto hebben, ongeacht of je de auto bezit of hem alleen leent voor een korte rit.

De Deense verkeerswetten vereisen dat je bepaalde dingen in de auto hebt tijdens het rijden. Andere spullen kunnen ook essentieel zijn om in de auto te hebben, of zelfs sterk aanbevolen, zelfs als er geen wettelijke verplichting is.

Gevarendriehoek

Het is niet expliciet wettelijk verplicht in Denemarken om een ​​gevarendriehoek in je auto te hebben, dus je kunt geen boete krijgen als je om een ​​andere reden wordt aangehouden. Het is echter wel wettelijk verplicht om een ​​gevarendriehoek te gebruiken als je pech hebt of betrokken bent bij een ongeval en langs de kant van de weg moet stoppen. Dus eigenlijk is het toch wettelijk verplicht om er een bij je te hebben. Het is ook belangrijk om te weten dat andere landen verkeerswetten hebben die de gevarendriehoek verplicht stellen.
Houd er rekening mee dat als u de gevarendriehoek nodig heeft, deze op 100 meter (snelweg) of 50 meter (overige wegen) van de auto moet worden geplaatst.

Veiligheidsuitrusting

Denemarken is wettelijk niet verplicht om extra veiligheids- of EHBO-uitrusting in de auto te hebben, maar de volgende artikelen worden over het algemeen aanbevolen, onder andere door de FDM (Automobilistenorganisatie):

  • EHBO-doos
  • Reflectievest (bewaar deze in de auto, in plaats van in de kofferbak of bagageruimte, zodat u deze kunt aantrekken voordat u uitstapt)
  • Noodhamer om glas te breken
  • Reservekoplampen
  • Net als bij de gevarendriehoek kunnen ook andere landen, waar u vanuit Denemarken naartoe rijdt, wetten hebben met betrekking tot verplichte veiligheidsuitrusting. Zo is in buurland Noorwegen sinds 2007 zowel een reflecterend vest als een gevarendriehoek verplicht.

Rijbewijs en kentekenplaten

U moet een rijbewijs kunnen tonen wanneer u door de politie wordt aangehouden.

Dit hoeft niet fysiek in de auto aanwezig te zijn, want Denemarken heeft een digitale versie van het rijbewijs die via een app kan worden getoond. Het digitale rijbewijs is momenteel echter alleen beschikbaar voor Deense paspoorthouders.

De boete voor het niet kunnen tonen van een rijbewijs bedraagt ​​1.000 kronen.

Kentekenplaten moeten op een auto, in plaats van erin, maar ze zijn verplicht, zowel aan de voor- als achterkant van het voertuig.

De Deense kentekenplaatregels werken zo dat ze bewijzen dat een auto correct is geregistreerd. Een auto mag alleen op de weg worden gebruikt als deze op naam van een eigenaar staat, verzekerd is en de ejerafgift, de wegenbelasting, is betaald. Is dit niet het geval, dan moeten de kentekenplaten van de auto worden verwijderd (en krijgt deze een nieuw nummer na herregistratie).

Daarom zie je bij tweedehandsautodealers veel auto’s zonder kentekenplaten: zodra de koop rond is, wordt de koper geregistreerd als nieuwe eigenaar, wordt de aankoop geregistreerd bij een verzekeraar en vult de verkoper de benodigde papieren in voor een nieuwe kentekenplaat, die wordt uitgegeven door Motorstyrelsen, de tak van de Deense belastingdienst die zich bezighoudt met wegenbelasting en registratie.

De nieuwe kentekenplaat wordt vervolgens op de auto bevestigd voordat u wegrijdt.

Als u besluit om een ​​auto van de weg te halen (bijvoorbeeld omdat u geen verzekering wilt betalen terwijl deze niet rijklaar is vanwege een restauratieproject), moet deze ook worden geregistreerd, zodat de kentekenplaten kunnen worden verwijderd.

Reserveband of bandenreparatieset

Het is niet wettelijk verplicht en de meeste nieuwe auto’s worden er niet standaard mee geleverd, maar een geschikt reservewiel is wel iets om rekening mee te houden.

Veel autobezitters hebben een aparte set zomer- en winterbanden voor hun auto (hoewel universele banden wel zijn toegestaan). In 2025 worden nieuwe regels ingevoerd die vereisen dat auto’s in de winter voorzien zijn van geschikte banden.

Met dit in gedachten is het de moeite waard om de regels voor banden te onthouden: alle vier de wielen moeten dezelfde seizoensband hebben (zomer, winter of universeel) en de banden op dezelfde as moeten identieke loopvlakken hebben.

Als u een reservewiel meeneemt, heeft u ook een krik en wielmoersleutel nodig om het daadwerkelijk te vervangen. Als u een noodreservewiel of bandenreparatieset hebt, zorg er dan voor dat u de juiste uitrusting hebt en weet hoe u deze moet gebruiken.

Warme kleding en dekens

Het is een goed idee om deze in de winter in de auto te bewaren. Als uw auto er mee ophoudt, wordt het snel erg koud in de auto, en er zijn de afgelopen jaren in Denemarken incidenten geweest van automobilisten die tijdens sneeuwstormen op snelwegen gestrand raakten.

Als u pech heeft, wilt u niet urenlang in de kou zitten terwijl u wacht op de berger.