Deense kentekens

Vier wielen, een stuur en koplampen – de auto’s in Denemarken verschillen natuurlijk niet van de auto’s waarin wij in Nederland rijden. Het zijn dezelfde modellen. Kentekenplaten zijn ook aan de voor- en achterkant gemonteerd – maar…. Er staan ​​maar twee letters en vijf cijfers, de kentekenplaten hebben een rode rand en sommige zijn geel. Wat betekent dat? Hier zijn de antwoorden:

Hoe zien Deense kentekenplaten eruit?

Op het eerste gezicht zou je denken dat de Deense kentekenplaten net zo groot zijn als de Nederlandse. Maar dat is niet waar: ze zijn een paar millimeter smaller en iets hoger. In Nederland zijn de borden 520 x 110 mm, in Denemarken 504 x 120 mm. Hierdoor zijn ze qua oppervlakte groter, maar dit valt nauwelijks op.

Sinds 2008 prijkt er ook op de Deense kentekens het EU-kenteken met een blauwe streep, de Europese vlag en de landcode aan de linkerkant. Maar de Denen kunnen kiezen of ze deze toevoeging willen of niet. Doet de eigenaar het zonder de landcode, dan moet hij ook op de achterzijde een sticker met DK plakken.

Kenteken Denemarken particulier

Anders staan ​​er twee letters en vijf cijfers aan de rechterkant. De kentekenplaten van particulier gebruikte auto’s hebben een rode rand en zwarte letters op een witte achtergrond. Kentekenplaten voor aanhangwagens hebben twee letters en vier cijfers. Naast de blauwe eurostreep bestaat er al geruime tijd ook een holografische streep als beveiligingskenmerk.

Kun jij aan de letters zien waar een auto vandaan komt?

Nee, aan de combinatie van letters op Deense kentekenplaten kun je niet zien waar een auto of de eigenaar vandaan komt. De kentekenplaten worden eenvoudigweg in oplopende volgorde toegewezen. Het begon in 1968 met AA en de 10.000, het laatste kenteken is ZZ 99 999. Daarvoor bestond er eigenlijk een regionaal kentekensysteem. De uitzondering is Groenland. Hier beginnen alle kentekenplaten met de letters “GR”.

Terwijl de combinatie van letters niets over het voertuig onthult, zijn de cijfers zeker niet willekeurig. Hier kun je zien wat de cijfers betekenen:

Cijfersvoertuig
10.000 tot 18.999Motoren, scooters
19000 tot 19499goedgekeurde trekkers
19500 tot 19999motorfietsen
20.000 tot 75.999auto’s
76.000 tot 77.999diplomatieke voertuigen
78.000 tot 97.999Bestelwagens, bussen, vrachtwagens
98.000 tot 99.999Taxi’s
kentekens Denemarken

Waarom zijn sommige kentekenplaten geel in Denemarken?

Commercieel gebruikte voertuigen herkent u aan de gele kentekenplaten. In ruil daarvoor hoeven er in Denemarken minder registratiebelastingen betaald te worden. De motorrijtuigenbelasting wordt echter duurder. Overigens kan ieder voertuig een geel kenteken hebben – ongeacht of het een motor, bestelwagen of vrachtwagen is.

Kenteken Denemarken commercieel

Waarom zijn sommige kentekenplaten in Denemarken geel en wit?

Als voertuigen deels commercieel en deels privé worden gebruikt, krijgen ze een kentekenplaat met een geel-witte achtergrond. De Denen noemen deze kentekenplaten gekscherend ‘papegaaikentekenplaten’.

Kentekeen Denemarker deels prive, deels commercieel

Van dergelijk dubbelgebruik is alleen sprake bij voertuigen die als het ware alleen zitplaatsen voorin en een laadruimte hebben.

Welke speciale kentekenplaten zijn er in Denemarken?

Persoonlijk gewenste kentekenplaten 
U kunt geheel vrij kiezen tussen twee en zeven tekens. Ongeacht of het letters of cijfers zijn. Vaak lees je namen als “METTE” of “GITTE22”. De karakters zijn zwart op een witte achtergrond met een rood kader.

Maar de zogenaamde ønskenummerplader (kenteken op aanvraag) is een dure aangelegenheid. Een paar kost 9.180 DKK (1.234 euro) plus kosten. Na acht jaar moet het gewenste kenteken vernieuwd worden voor 8.000 DKK (1.075 euro).

Voertuigen van de Deense koninklijke familie
Zwarte kentekenplaten, met kroon en witte cijfers.

Legernummerplaat
Witte letters op een zwarte achtergrond. Aan de linkerkant staat een gouden wapen, dat kan worden toegewezen aan de luchtmacht, marine of landmacht.

Diplomatieke kentekenplaat
Witte letters op een lichtblauwe achtergrond