Lang verloren gewaande Vikingresten ontdekt in museumkluis

Meer dan een eeuw na de vermissing zijn de zoekgeraakte overblijfselen gevonden van een man die mogelijk familie is van Harald Bluetooth.

Meer dan een eeuw geleden is een van de meest waardevolle collecties van het Nationaal Museum van Denemarken – de overblijfselen van een Viking waarvan wordt aangenomen dat ze verwant zijn aan Harald Bluetooth – op mysterieuze wijze verdwenen.

Maar dankzij echt speurwerk van de eigen archeologen van het museum, Ulla Mannering en Charlotte Rimstad, zijn de lang verloren gewaande botten teruggevonden.

Het paar slaagde erin de verzameling botten te vinden in een opbergdoos, die de overblijfselen van een andere Viking-begraafplaats bevatte.
“We hebben altijd het gevoel gehad dat ze ergens in het museum moesten zijn. Er is al vele malen naar ze gezocht, maar het is slechts bij toeval, hier meer dan 100 jaar later, dat we ze tegenkwamen in een doos waar ze niet zouden moeten zijn,” vertelde Ulla Mannering aan DR Nyheder.
Ontdekt in 1868 

In 1868 ontdekte een plaatselijke boer in Mammen, in de buurt van Viborg, het Vikinggraf dat talrijke waardevolle voorwerpen bevatte.

Het Mammengraf stamt uit 970-71 na Christus en bevatte de stoffelijke overschotten van een man in een houten kamergraf. De man droeg kostbare kleding van zijde, met een grote waskaars en een bijl aan zijn voeten. Er wordt aangenomen dat hij nauwe relaties heeft gehad met de legendarische Viking-koning, Harald Bluetooth. 

De overblijfselen van het Mammengraf en andere voorwerpen uit de Late IJzertijd en Vikingtijd zijn te zien in de Oudheidstentoonstelling van Denemarken in het Nationaal Museum.

Bron: https://cphpost.dk/?p=124373

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *