Viborg

Plaatsen > Viborg

Viborg is een van de oudste steden van Jutland. De stad heeft een lange geschiedenis als bisschopsstad en handelscentrum, en tot in de zeventiende eeuw werden de Deense koningen in de stad gekroond. De vele historische gebouwen in de stad herinneren nog aan deze tijd. Tijdens een wandeling door de sfeervolle straten van Viborg kan je je in de middeleeuwen wanen.

Domkirke
Het hoogtepunt van de stad is de Domkirke van Viborg. Deze oude dom is gebouwd in het jaar 110 en tot drie keer toe afgebrand.

Aan het eind van de negentiende eeuw is de kathedraal helemaal opnieuw opgebouwd. Kunstenaar Joakim Skovgaard heeft het interieur van de kathedraal beschilderd met bijbelse taferelen, een echte publiekstrekker! Deze kathedraal is te vinden aan de Domkirkepladsen. Er worden ook rondleidingen door de kathedraal gehouden.

Neem het Viborg-treintje en bezichtig het oude stadshart van Viborg. Onderweg word je geïnformeerd over de spannende geschiedenis en de vele mooie oude gebouwen die de stad rijk is. Bekijk de idyllische straatjes en hoor meer over de koningen die hier werden ingehuldigd. De rit is leuk voor kinderen èn volwassenen en kan gecombineerd worden met een zeiltocht op de meren van Viborg.

Hèt symbool van de stad is de domkerk van Viborg (Viborg Domkirke) die een dominante plaats inneemt in het stadsbeeld. De geschiedenis van de kerk begint al in de 12e eeuw, maar door de verschillende branden rest nu alleen nog de oorspronkelijke crypte van de kerk. De huidige kerk werd in 1876 in gebruik genomen en met grootse kalkschilderingen van Joakim Skovgaard gedecoreerd, die de hele bijbelse geschiedenis illustreren. Elke dinsdag in de maand juli is er om 13.00 uur een rondleiding in de kerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *