Kolding

Plaatsen > Kolding

De stad Kolding ligt in Jutland op de plek waar de noordzuid- en de oostwestas in Denemarken elkaar kruisen. Kolding ligt op ruim 80 kilometer van de Duits-Deense grens en dichtbij het internationale vliegveld van Billund. Door de vaste oeververbinding in de Grote Belt is de Deense hoofdstad Kopenhagen zowel per auto als trein vanuit Kolding snel en gemakkelijk bereikbaar.

Kolding werd voor het eerst genoemd in het grondregister van koning Valdemar uit 1231. Hoe lang de stad daarvoor al bestond, is (nog) niet bekend. Onderzoek heeft lagen aangetoond uit de tweede helft van de 12e eeuw, die gedateerd zijn op basis van potscherven die in deze lagen zijn gevonden. Uit het midden en de laatste helft van de 13e eeuw stammen ook de eerste gedeelten van kasteel Koldinghus, de St. Nicolai-kerk en het Franciscanerklooster (Gråbrødrekloster), dat op de plaats van de huidige Klostergade stond. Het laatste werd in 1530 afgebroken.

Kolding heeft een mooi oud centrum, bij het kasteelmuseum Koldinghus en het spoorwegstation.

Het Koldinghus, dat hoog oprijst boven de stad, werd in de Middeleeuwen vaak door koningen bezocht. Tegenwoordig dient het Koldinghus als museum. Het Koldinghus is grondig modern gerenoveerd aan de buitenkant, in het gebouw zelf is alles terug in de staat van de Middeleeuwen gebracht. 

Het kunstmuseum Trapholt is een must voor kunstliefhebbers. Ook een gezellige wandeling door de autovrije winkelstraten met talloze speciaalzaken en terrasjes is zeker niet te versmaden. En het nieuwe Kolding Storcenter lokt met het warenhuis Bilka, Magasin en talrijke speciaalzaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *