Aarhus Cultuurfestival

In augustus staan in Aarhus op elke straathoek feestvierende mensen: het is Aarhus Festuge.

Festugen entertaint, verrast en daagt uit met een uitgebreid programma dat alle denkbare artistieke en culturele genres die bestaan. Innovatieve kunst- en culturele ervaringen uit binnen- en buitenland vinden plaats naast gratis concerten en evenementen  – om nog maar te zwijgen van de vele muzikale deuntjes die vanuit de geloofstraditie voortkomen.

Aarhus Festuge is een van de grootste en oudste culturele festivals in Scandinavië. Een belangrijk onderdeel van het Aarhus Festuges-DNA zijn de talloze en vaak gratis concerten, theater- en dansvoorstellingen, streetfood en familie-activiteiten die plaatsvinden in de openbare ruimte van de stad gedurende de tien dagen lange feestweek.

Elk festival heeft een thema dat dient als inspiratie voor de gebeurtenissen. In 2017-2019 is het  Festugens-thema Bridging ; een thema dat uitnodigt tot het overbruggen van gaten tussen kunsten, wijken, buurten, leeftijd, kennis, interesses en ervaringen. In deze lange week wordt je alleen beperkt door de verbeelding. Het doel is om nieuwe ruimtes te creëren waar kunst, cultuur en leven zich kunnen ontplooien. Het festival wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met de inwoners van de stad, culturele instellingen, verenigingen en het bedrijfsleven.

HM Koningin Margrethe II is beschermheer van de Aarhus Festival en zij is elk jaar van de partij tijdens de gala-opening.

In 2018 wordt Festugen gehouden van 31 augustus tot 9 september. In 2019 is het 30 augustus – 8 september.