Århus

Plaatsen > Århus

Aarhus of Århus is een havenstad aan de noordoostkust van Jutland. Het is de op een na grootste stad van het land.

Nieuwe opgravingen hebben aangetoond dat Aarhus rond het jaar 770 werd gesticht en dus één van de oudste steden van Scandinavië is.

Sindsdien stroomt er veel water door de rivier de Aarhus en tegenwoordig heeft de stad meer dan 300.000 inwoners. De stad barst van het leven en evolueert voortdurend.

Møllestien lane Aarhus, (C) Deensverkeersbureau, Ditte Isager
Møllestien lane Aarhus, (C) Deensverkeersbureau, Ditte Isager

In het hart van Denemarkens tweede stad Århus ligt het kunstmuseum ARoS, naast Musikhuset en het Scandinavian Center en tegenover het karakteristieke, door architect Arne Jacobsen ontworpen stadhuis. Het museum is een van de grootste kunstcentra van Noord-Europa. Het is ontworpen door het jonge Deense architectenbureau Schmidt, Hammer & Lassen, dat veel waardering heeft gekregen voor het nieuwe gebouw van de Koninklijke Bibliotheek in Kopenhagen, dat inmiddels bekend staat als ‘De zwarte diamant.’

Het museum in Århus is een kubistisch gebouw van steen en glas van 50 bij 50 meter, uitgevoerd in tien verdiepingen. Het gebouw bevat behalve grote, open expositiezalen, onder meer een informatieafdeling, een boekhandel, een café, een restaurant, een kindermuseum en een bibliotheek. Vanuit het op de bovenste etage gelegen restaurant heeft de bezoeker aan gradioos uitzicht over de stad en over de Århus Bocht.

ARoS zal in zijn vaste exposities kunst van 1700 tot heden tonen. De eigen internationale collectie kan dankzij een miljoenengift van het Ny Carlsbergfonds sterk worden uitgebreid. Het nieuwe museum zal ook regelmatig bijzondere wisselexposities laten zien.

Tijdens het Århus International Jazz festival in juli, vind je in de hele stad alle soorten jazz.

Op de eerste zaterdag van september staat de stad Arhus wederom in het middelpunt met muziek, theater voorstellingen en tal van andere activiteiten. Dit festival omvat ook het Viking Festival met schepen in Viking-stijl, narren, een steekspel en boogschietwedstrijden. Tijdens het festival worden traditionele gerechten en dranken geserveerd.

Postermuseum Dansk Plakatmuseum
In de Deense stad Århus vindt u het Dansk Plakatmuseum geopend, dat een grote verzameling posters uit de hele wereld bevat. Ze zijn door de Deense schilder en graficus Peder Stougaard bijeengebracht. Stougaard verzamelde in de loop der jaren een collectie van ongeveer 400.000 exemplaren, die uit alle delen van de wereld komen.
Het Deense Postermuseum zetelt sinds 2010 in een daarvoor speciaal ontworpen nieuw gebouw op het terrein van het openluchtmuseum Den Gamle By (‘de oude stad’), dat meer dan 75 historische huizen en gebouwen uit heel Denemarken telt. Het cultuur-historisch museum staat in een deel van het openluchtmuseum waar in de toekomst huizen en gebouwen uit de jaren zeventig van de vorige eeuw bij elkaar worden gebracht. Dit deel gaat ‘Den Moderne By’ (‘de moderne stad’) heten.
Meer bijzonderheden: www.plakatmuseum.dk

Zoek op kaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *