Ratten in Denemarken

Ziet u loslopende ratten in Kopenhagen of in een andere plaats in Denemarken? Weet dan dat u, als u er één ziet, verplicht bent dit te melden.

De meeste mensen zijn het erover eens dat het ontdekken van een rat een ervaring is waar ze niet naar uitkijken, maar in Denemarken ben je wettelijk verplicht dit aan de autoriteiten te melden.

Ratten vermenigvuldigen zich de zomer van 2024 in ten minste één deel van Denemarken, volgens regionale nieuwsberichten uit de noordelijke stad Aalborg. Hier zijn video’s gemaakt door huiseigenaren van ratten die overdag over hun patio’s lopen.

Een deskundige die met TV2 Nord sprak, zei dat ratten zich konden vermenigvuldigen vanwege de grote hoeveelheid beschikbaar voedsel, omdat er in 2023 een grote hoeveelheid fruit dat van bomen op de grond viel.

Combineer dit met de recente zware regenbuien die de dieren ertoe aangezet heeft om naar drogere gebieden te verhuizen dan hun normale leefgebieden. Het resultaat is voorspelbaar: meer waarnemingen van ratten in de buurt van woningen.

De lokale autoriteiten in Aalborg drongen er bij het publiek op aan om waarnemingen aan de autoriteiten te melden, en merkten op dat dit een wettelijke vereiste is.

Dit plaatst Denemarken in contrast met andere landen waar waarnemingen van ratten gebruikelijk zijn in plaatsen zoals metrostations.

Wat moet je doen als je een rat ziet?

De Deense milieubeschermingswetgeving bepaalt dat het publiek dat een rat ziet, dit aan de autoriteiten moet melden. Als u een rat ziet, moet u dit melden bij uw lokale overheid via het platform borger.dk, waarmee burgers over verschillende zaken contact kunnen opnemen met de lokale en nationale autoriteiten. Het publiek is wettelijk verplicht ratten te melden, omdat ze ernstige ziekten kunnen verspreiden. De wet is van toepassing ongeacht of je de rat binnen of buiten ziet, op privé- of openbaar terrein.

De wettelijke verplichting bestaat omdat gemeenten op hun beurt wettelijk verplicht zijn om de terugkeer van de ratten effectief te voorkomen. Ook zijn zij verplicht bewijsstukken aan te leveren van gebreken aan gebouwen, riolering of afvoersystemen die een rattenprobleem kunnen veroorzaken. Ongediertebestrijdingsspecialisten zullen dit doen door met behulp van rook te controleren op scheuren of gaten in constructies die ratten zouden kunnen binnenlaten. Als er ratten worden aangetroffen, worden ze doorgaans gevangen met behulp van vallen of gif.

Volgens de Environmental Protection Agency zijn de meeste rattenplagen in de bebouwde kom het gevolg van problemen met het rioleringssysteem.

Terwijl de plaatselijke overheid je helpt de ratten te bestrijden, sta je er alleen voor als het om muizen gaat; deze worden als een minder ernstig gevaar beschouwd.