Aalborg

Plaatsen > Aalborg

Aalborg is een havenstad in Noord-Jutland, Denemarken met ongeveer 160.000 inwoners. Aalborg is de op drie na grootste stad van Denemarken na Kopenhagen, Aarhus en Odense.

Aalborg is de zetel van een lutherse bisschop.

Aalborg is de belangrijkste stad van de provincie Noord-Jutland ten zuiden van de Limfjord, en ligt bij de verbinding van de Noordzee met het Kattegat.

De geschiedenis van Aalborg gaat meer dan 1000 jaar terug. Oorspronkelijk werd de stad door de Vikingen als handelpost gebruikt vanwege zijn gunstige positie. De eerste vermelding van Aalborg onder zijn originele naam Alabu is gevonden op een muntstuk dat uit 1040 stamt.

Tijdens de Middeleeuwen bloeide Aalborg op en werd een van de grootste steden in Denemarken. Deze welvaart werd verder vergroot toen Aalborg in 1516 een monopolie op zoute haring werd verleend.

Aalborg ontving stadsrechten in 1342.

Aalburg heeft vandaag de dag  vele winkelmogelijkheden en cultuur voor iedereen.

Bezienswaardig zijn het Kunstmuseum van Noord-Jutland. Het Nordjyllands Kunstmuseum is gevestigd in een gebouw dat door Alvar Aalto en zijn vrouw Elissa is ontworpen. Een andere bezienswaardigheid is het Lokaalhistorisch Museum en de vele galeries.

Aalborg heeft een Vikingmuseum in de voorstad Lindholm Høje, nabij de grote Vikingbegraafplaats aan de Limfjord. U vindt hier een cultuur-historisch museum gevestigd. Sinds 2008 is er een grote afdeling waarin bezoekers de geschiedenis van de Vikingen min of meer ‘live’ kunnen ervaren. U kunt er afdalen in zogeheten grottenhuizen – in de aarde gegraven Vikinghutten – waarin u op een aanschouwelijke manier kennis kunt nemen van het alledaagse leven van de Vikingen. Zo zult u zien hoe er werktuigen van vuursteen werden gemaakt – en hoe hiermee werd gewerkt.
Meer inlichtingen: Aalborg Turist og Kongres Bureau, Østerågade 9, DK-9000 Aalborg, tel. +45 9930 6090, fax +45 9816 6922, internet: www.visitaalborg.com en Nordjyllands Historiske Museum, Algade 48, DK-9100 Aalborg, tel. +45 9931 7400.

Nederlands schip nu restaurant in Aalborg
Op 13 juni 1931 heeft HKH Prinses Juliana het nieuwe schoolschip van het Onderwijsfonds genaamd ‘Prinses Juliana’ gedoopt. Het schip fungeerde als schoolschip tot in 1969, toen meer moderne schoolschepen in gebruik werden genomen.

Inmiddels is dit mooie oude schip, gelegen aan de kade in Aalborg, in gebruik genomen als restaurant. Het schip is ingrijpend gerestaureerd en klaar voor het ontvangen van gasten die zich gastronomisch willen laten verwennen. Er is zowel een á la carte restaurant, ruimte voor gezelschappen en een gezellige lounge in de stuurhut.

Carnaval
In veel landen wordt carnaval in de winter gevierd. In Aalborg is het traditie dit in de meimaand te doen. Het feest kent een jarenlange traditie en trekt altijd tienduizenden mensen uit binnen- en buitenland. Aalborg kent de grootste carnavalsoptocht van Noord-Europa. De spectaculaire optocht is altijd op de slotzaterdag. Meer info: Karneval i Aalbor:, Hasserisgade 10, DK-9000 Aalborg, tel. +45 9813 7211.

En vergeet niet de dierentuin van Aalborg, Aalborg Zoo.

Zoek op kaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *