Zwarte Zon (Sort Sol)

Zwarte Zon (Sort Sol)
Zwarte Zon (Sort Sol)

In het voor- en najaar is het Deense waddengebied een verzamelplek voor de honderdduizenden vogels die op weg zijn van het Noorden naar het Zuiden en visa versa.

Als de vogels zich voor de nacht verzamelen, stijgen ze met 100.000 tot 300.000 tegelijk op, waarna de vogels in in rietvelden en bomen de nacht doorbrengen. Het verschijnsel duurt ongeveer twintig minuten en eindigt een half uur na zonsondergang. Een sort sol wordt enkele dagen in maart of april waargenomen, maar treedt veel vaker op in de herfst, in september en oktober.

Dit bijzondere spektakel wordt ook wel de Zwarte Zon (Sort Sol) genoemd.

De term is geïnspireerd door het feit dat de hemel en de ondergaande zon volledig zwart worden wanneer de vele vogels zich verzamelen in de schemering.

Vooral op plaatsen waar de grote zwermen spreeuwen zich voor de nacht verzamelen boven de moeraslandschappen van Zuidwest-Jutland zijn berucht.

Tijdens de Zwarte Zon zullen roofvogels de zwerm aanvallen en enkele slachtoffers maken. De vogels verdedigen zich door de zwerm van vorm te doen veranderen waardoor de roofvogel gedesoriënteerd wordt, en de duizenden vogels in de buurt van de aanval zullen uitwerpselen in de richting van de indringer schieten, hetgeen de aanval ook niet vereenvoudigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *