Supermarkten in Denemarken hebben bijna nooit verse visafdelingen. Ondanks dat het in Denemarken nergens meer dan 52 km van de zee is, kan verse vis verrassend moeilijk te verkrijgen zijn. Het is lastig te begrijpen. Denemarken is tenslotte praktisch helemaal kust, een land dat bestaat uit een schiereiland en 1.419 eilanden.
In een artikel in een Deense krant, wordt de oorzaak toegschreven aan dat Denen niet willen betalen voor verse voeding. “In Denemarken is geen traditie om veel geld uit te geven aan voeding. Als je het vergelijkt met andere landen in Europa, is het een van de landen waar mensen het minst uitgeven.”
De Deense supermarkten die verse vis verkopen, verkopen vis in gasgevulde ‘MAP-verpakkingen’, die langer in de schappen kunnen blijven liggen.
Er is genoeg vis, maar er wordt erg veel geexporteerd naar de rest van Europa. Vooral Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië.
Denen eten ook vis, maar dat is vooral in restaurants. Als Deensen vis kopen voor privédoeleinden, is het meestal gerookte vis, garnalen in pekel of makreel in blik.
Om verse vis te krijgen in Denemarken moet je meestal naar een visboer of vismarkt, zoals in de Torvehallerne in Kopenhagen.