Hoeveel vitamine D moet je in Denemarken innemen?

De ochtenden zijn vanaf midden September al donker in Denemarken en dan vraag je je af: Wanneer is het beste moment om vitamine D-supplementen te nemen en hoeveel heb je nodig?

Vitamine D is een essentiële voedingsstof voor de algehele gezondheid en het welzijn, en de meeste mensen weten dat het via zonlicht kan worden opgenomen. Zonlicht is er in Denemarken niet in overvloed, gedurende de winter. In december zelfs maar een paar uur per dag. Hierdoor is het veel moeilijker om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Een tekort aan vitamine D kan op de lange termijn leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Spierzwakte en krampen, vermoeidheid en depressie zijn enkele symptomen van een tekort aan vitamine D.

De Deense gezondheidsautoriteit raadt kinderen ouder dan 4 jaar en volwassenen aan om in de wintermaanden van oktober tot april dagelijks een supplement van 5-10 microgram vitamine D te nemen. Kinderen jonger dan vier jaar wordt aangeraden om het hele jaar door 10 microgram vitamine D te nemen. Deze worden meestal gegeven als druppels (bekend als D-dråber, “D-druppels”) en kunnen worden gekocht bij apotheken en sommige supermarkten.

De Deense autoriteiten raden in sommige gevallen ook het hele jaar door vitamine D-supplementen aan. Samen met de Deense gezondheidsautoriteit raadt de Veterinary and Food Administration (Fødevarestyrelsen) de volgende preventieve vitamine D-suppletie aan:

  • Naast de “D-druppels” die aan kinderen van 0-4 jaar worden gegeven, wordt het hele jaar door 10 microgram vitamine D per dag aanbevolen voor zwangere en vrouwen die borstvoeding geven, kinderen en volwassenen met een donkere huid, kinderen en volwassenen die in de zomer bedekkende kleding dragen en mensen die niet dagelijks naar buiten gaan of zonlicht vermijden.
  • Een hogere dosis van 20 microgram vitamine D per dag, samen met 800-1000 mg calcium, wordt het hele jaar door aanbevolen voor mensen ouder dan 70 jaar, bewoners van verzorgingshuizen en mensen met een verhoogd risico op osteoporose, ongeacht hun leeftijd.

Houd rekening met de volgende veilige bovengrenzen voor dagelijkse inname die zijn vastgesteld door het Wetenschappelijk Comité voor de voeding van de EU. Deze zijn 25 microgram voor zuigelingen van 0-6 maanden, 50 microgram voor kinderen van 6 maanden tot 10 jaar en 100 microgram voor kinderen vanaf 11 jaar en volwassenen, inclusief zwangere en vrouwen die borstvoeding geven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *