Wijn uit Denemarken

Thema’s > Wijn uit Denemarken

Tot voor kort was de zomer in Denemarken te koud, te kort en met te weinig zon om goede wijnen te kunnen maken. Langzaam maar zeker lukt dit echter toch. Door het ontwikkelen van vroegrijpende, beter resistente druivenrassen en de warmere zomers die volgens sommigen door de opwarming van de aarde komen, lukt het steeds beter om ook in Denemarken goede wijn te maken. Denemarken werd in het jaar 2000 door de Europese Unie officieel erkend als wijnbouwland.

Na een lange, warme zomer was 2006 voor Denemarken een uitstekend wijnjaar met een recordopbrengst van 50.000 flessen van goede kwaliteit. De lange, zonnige zomer en de mooie herfst hebben het jaar 2006 tot een recordjaar gemaakt voor de Deense wijnboeren. De oogst was voortreffelijk. Denemarken heeft dit jaar zeker 50.000 flessen wijn geproduceerd. Dit aantal is ook het grootste dat ooit in één jaar is geproduceerd. Het hoogste aantal tot nu toe was rond 30.000 flessen.

Vooral de wijngaard Lille Gadegård op het eiland Bornholm in de Oostzee, dat bekend staat om zijn hoge aantal zonne-uren, had met een oogst van 25 ton rode druiven, goed voor 15.000 tot 20.000 flessen rode wijn een groot aandeel in de productie.

Hobbyboeren
De wijnproducenten van Denemarken zijn verenigd in de Vereniging van Deense Wijnboeren (Foreningen af Danske Vinavlere). De Vereniging van Deense Wijnboeren telt 700 leden, van wie de meesten hobbyboeren zijn.
Informatie
Meer info: Foreningen Danske Vinavlere, Tømmerholtåsen 9, DK-3200 Helsinge, tel. +45 4023 0570, internet: www.vinavl.dk  (Deens)  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *