Bornholm

Plaatsen > Bornholm

Bornholm is een provincie en een eiland van 600 km2 met mooie rotsenkusten, diepe steengroeven en watervallen in het noorden en kilometerlange witte zandstranden in het zuiden. Beukenbossen met meertjes vormen het midden van het eiland.

Denemarken z’n enige rotseiland ademt een speciale sfeer uit, met de idyllische kleine vissersplaatsjes, karakteristieke visrokerijen, de ronde kerken en vele bezienswaardigheden. Het bezit heuvels, vlak land, rotsen, kloven, meren, bossen. Het eiland Bornholm heeft mooie zandstranden, bezienswaardige ronde kerken, leuke oude stadjes, fraaie musea en visrokerijen. Beroemd zijn gerookte Bornholmer haring (bokking). Het eiland is zeer geschikt voor het maken van wandelingen en fietstochten. Ook een bezoek aan één van de vele sfeervolle stadjes is aan te raden. Je kunt er heerlijk wandelen langs de speciale kustweg en fietsen over oude spoordijken. Het eiland ligt in de luwte van Zuid-Zweden en heeft meer zonuren dan de rest van Denemarken. Bornholm heeft een zo mild klimaat dat in menige tuin vijgen, abrikozen, moerbeien en walnoten groeien en allerlei wilde planten en bloemen die alleen op dit eiland voorkomen.

Er wonen veel kunstenaars op het eiland, en locale steenhouwers, glasblazers en schilders houden dikwijls open werkplaatsen.

Ronde Kerken
De ‘Rundkirkerne’, Ronde Kerken, vind je alleen op Bornholm. De karakteristieke, witgekalkte ronde kerken zijn meer dan 800 jaar oud, en werden vroeger gebruikt als voorraadruimtes, als kerken en om Bornholm te verdedigen. De 4 bekende Rundkirker zijn: Østerlars – de grootste en bekendste kerk. Olsker – de meest elegante en hoogste kerk. Nylars – de best bewaard gebleven kerk met interessante fresco´s. Nyker – de kleinste kerk met fresco´s uit verschillende periodes.
Hammershus is een indrukwekkende oude burcht uit 1250, in het Noorden van Bornholm, gelegen op een steile rots. Hammershus is de grootste vestingruïne van Noord-Europa.

Activiteiten
De afwisselende Bornholmse kust biedt talrijke activiteitsmogelijkheden. Golfspeleres kunnen terecht op één van de drie prachtig gelegen golfbanen, in Rø, Rønne en Dueodde.
Sportvissers kunnen direct vanaf de kust, in de meertjes, de riviertjes of in de zee vissen. De vissersboten vertrekken vanaf de havens op het eiland.
Er is maar liefst 235 km aan kleine landweggetjes, waar je heerlijk kunt fietsen. Het grootste gedeelte van deze wegen is bovendien autovrij, zodat je nog meer van de natuur kunt genieten. Ook zijn er vele wandelpaden die je door de bijzondere natuur voeren.

Duiken
Het Deense Oostzee-eiland Bornholm is al geruime tijd populair bij sportduikers. Sinds kort is Bornholm nog aantrekkelijker geworden nu het 225 meter lange en 33 meter brede wrak verkent kan worden van het Chinese vrachtschip Fu Shan Hai dat in mei 2003 na een scheepsbotsing bij Hammerodde zonk. Het is het grootste scheepswrak van Noord-Europa en ligt op een diepte van 68 meter. Doordat het gedeeltelijk boven het water uitsteekt, kunnen ook sportduikers zonder speciale uitrusting het wrak bereiken.
De Fu Shan Hai is overigens maar een van de spectaculaire doelen voor duikers bij Bornholm. Even buiten het plaatsje Vang ligt bijvoorbeeld een volledig in tact gebleven wrak van een Russische onderzeeër uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Deze is in 1989 bij het Deense eiland gezonken. In de jachthaven Svenskehavn kunnen de wrakken van zowel een oud zeilschip als een historisch stoomschip door duikers worden bezocht. Bornholm is ook interessant voor sportduikers vanwege de vele interessante onderzeese landschappen, zoals kalkformaties bij Hasle en de hoofdstad Rønne.
Meer inlichtingen: Bornholms Velkomstcenter, Nordre Kystvej 3, DK-3700 Rønne, tel. +45 5695 9500, internet: www.bornholm.info

Steden
Geniet van de rust en de ontspannen atmosfeer in de gezellige havenplaatsjes waar je van de Bornholmse specialiteiten kunt genieten. Je mag Bornholm niet verlaten, zonder de “Zon over Gudhjem”, een visgerecht, te proeven.

Rønne, de hoofdstad van het eiland, is zeker een bezoekje waard.

De bloemenstad Åkirkeby is de tweede grote plaats op Bornholm. Op het pleintje tref je vooral´s zomers bedrijvigheid en een gezellige sfeer aan.

Nexø is een vissersplaats met een moderne verkeers- en vissershaven. De stad bestaat bovendien uit een oude wijk met mooie vakwerkhuizen en interessante musea.

Christianso is een prachtige 17de-eeuwse burcht gelegen op een eiland ten noord-oosten van Bornholm op ongeveer een uur varen met de boot. Het hele eiland is een reservaat en volledig ongerept, aangezien er geen auto’s, katten of honden worden toegelaten of moderne gebouwen op mogen wordne gebouwd. Er zijn slechts ongeveer 100 inwoners op het eiland. Christianso is verbonden met Frederikso, met een loopbrug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *