Assens (Funen) Denemarken

Plaatsen > Assens (Funen)

Assens is een mooi gelegen stad aan de Kleine Belt. Ondanks de grote snelweg die er loopt heeft de stad haar authentieke laralter weten te behouden.Rond de haven liggen typisch Deense kleurrijke vakwerkhuizen met keurig onderhouden binnenhofjes.

Tijdens de Deense burgeroorlog (Grevens Fejde) in 1535 werd Assens tot op de grond verwoest. Later,tijdens de oorlog tegen Zweden in 1658 is de stad zwaar beschadigd, toen het Zweedse leger het bevroren water overstak en Assens aanviel.

De scheepsbouw in de haven van Assens dateert van rond 1700. De Vikingen construeerden hun mooie schepen al in dit gebied. Sommige historische scheepswrakken zijn gevonden rond de stad Assens, zoals bijvoorbeeld het nydam-Vikingship. In 1847 werd de haven geheel veranderd. Tot op de dag van vandaag vindt er scheepsbouw op grote schaal plaats in Assens. Assens heeft naast de grote haven een prachtige haven voor plezierjachten. Bij de haven voor Kogehus staat een standbeeld van Peter Willemoes, die in de 18e een 19e eeuw een bekend Deens zeeheld was. Hij maakte zijn reputatie in de overzeese slag tegen de Engelsen van Kopenhagen in 1801, Door zijn moedige inspanningen tegen de legendarische Admiraal Lord Horatio Nelson werd hij beroemd in heel Denemarken. Op het adres Ostergade 36 vindt u zijn geboortehuis. Het museum dat er nu gevestigd is is alleen vanwege de schilderijen collectie al een bezoek waard.

Sinds de Middeleeuwen is Assens de veerboothaven in de route tussen Kopenhagen en Hamburg geweest. Er trokken grote hoeveelheden vee, post en al het andere denkbare via deze koopvaardijhaven.

De haven is nog altijd een actief deel van het leven in Assens. De belangrijkste straat is één van aantrekkelijkste van Denemarken. U vindt er een grote verscheidenheid van winkels. De laatste jaren, is de straat smaakvol hersteld, waardoor de charme van vroeger werd gecombineerd met de efficiency van tegenworodig.

Zowel ten noorden als ten zuiden van Assens liggen diverse goede stranden zoals het heerlijke brede zandstrand Saltofte Strand,dat slechts enkele kilometers ten zuiden van Assens ligt.

Ook voor de sportieve vakantieganger bied Assens veel vertier; Tennis of midgetgolf, vissen of zeilen. In en rond Assens kan het allemaal.

Ten zuiden van Assens ligt het schiereiland Helnæs, een uniek natuurgebied.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *