Funen

Plaatsen > Funen

Funen is één van de 14 provincies van Denemarken.

Zodra je de snelweg verlaat, merk je de rust en ontspannen sfeer, die zo kenmerkend is voor Funen. Meer dan 120 landgoederen en herenboerderijen verdeeld over bijna 90 eilanden, maken Funen tot een bijzondere vakantiebestemming. Funen wordt ook wel de tuin van Denemarken genoemd.

Verzorgde parken, tuinen en tuinderijen karakteriseren het mooie landschap, tezamen met de gezellige dorpjes. Je vindt hier water, kilometerlange stranden, heuvels, duinen, eilanden en havens. Het achterland bestaat uit groene oases met bos, riviertjes, grafheuvels, landgoederen en mooie dorpskerken. Op Funen vind je winkeltjes bij boerderijen of aan de kant van de weg, waar je verse aardbeien maar ook kunst en keramiek kunt kopen.

Funen heeft voor elk wat wils. Het water inspireert tot activiteiten op en lang het water. Breng bijvoorbeeld een dagje door aan het kindvriendelijke strand. Ten noorden en ten zuiden van Nyborg ligt een uitstekend strand. Ook aan de norodkust tussen Bogense en Baring en tussen Agernes en Østerballe ligt een prima strand. Aan de westkust zijn de betere stranden voor ten noorden van Assens te vinden. Hier kunt u heerlijk zwemmen, surfen, duiken, zeilen of vissen. Sportvissers kunnen uitstekend vissen langs de kust en vanaf het strand: je kunt hier vanaf de kust forellen vangen. Vanaf bijna elke kustplaats kun je een zeiltocht maken naar de Funense eilandenzee, probeer bijvoorbeeld een georganiseerde rondvaart aan boord van een houten zeilboot.

Funen telt veel golfbanen, die over internationale klasse beschikken.

Het gebied van Svendborg in het zuiden van het eiland Funen geldt als uitvalsbasis naar de Zuid-Funense archipel.

Slot Egeskov, compleet met gracht en ophaalbrug, is een renaissance juweel in het zuid-westen van Funen. Het slot is gebouwd in 1554, in het midden van een klein meer. Egeskov rust op een fundament van duizenden rechtop geplaatste eiken boomstammen. Het uitgestrekte park met eeuwenoude liguster heggen, loslopende pauwen, en keurig geschoren Engelse tuinen. The interieur heeft antieke meubels, schilderijen en grand periode een overvloed van jachttrofeeën. Voor degenen die genieten van labyrinten is er een 200-jaar oud bamboe doolhof. Op de begane grond is een antieke auto museum gevestigd, waarin ongeveer 300 verschillende auto’s.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *