Elleore

Plaatsen > Elleore

ElleoreElleore is een eilandje in de Roskilde Fjord, midden op Sjaelland, tussen Denemarken en Zweden. Op Elleore hebben de bewoners een ministaat uitgeroepen. Het koninkrijk Elleore telt 263 (tijdelijke!) inwoners.

Het eiland werd gekocht door een groep leraren uit Kopenhagen in 1944 die het wilden gebruiken als zomerkamp. Zij kondigden de “onafhankelijkheid” van het eiland af als zachte parodie van de overheidsstructuur en de Koninklijke tradities van Denemarken.

Talrijke tradities hebben zich daarna ontwikkeld zoals een eigen tijdzone; “Standaardtijd Elleore”, die 12 minuten voor Deense tijd is. Veel van de plaatsnamen, gebruiken en titels op het eiland zijn parodieën van Deense equivalenten.

Gebaseerd op inlichtingen die door Eerste Minister J K Nielsen, Graaf Campi Deux, werden verstrekt, begon de lijn van de Koninklijke heersers van Elleore met Erik I (regerende 1945-49) en werd gevolgd door Leo I (1949-60), Erik II (1961-72), Leo II (1972-86), Koningin Leodora I (1986-2003). De huidige Koning Leo III, werd op 22 Februari 2003 gekroond.

Elleore heeft ruwweg een driehoekige vorm – elke kant ongeveer 400 meter. De enige permanente ingezetenen zijn vogels, maar menselijke burgers van het Koninkrijk worden één week per jaar toegelaten. De reis van Roskilde vergt 17 minuten per roeiboot. Hoewel Ellenora weinig bekend is buiten Scandinavië is het één van de oudste micronaties van de moderne tijd. De micoronatie geeft periodiek muntstukken uit sinds 1969.

U komt niet zomaar binnen op Elleore, de douane is streng. Het boek Robinson Crusoe staat op de lijst van verboden literatuur: het schetst volgens de lokale autoriteiten een vertekend beeld van het leven op een klein eiland. Ook blikjes sardines zijn absoluut uit den boze: Elleore vindt het niet respectvol om ’zoveel individuen in zo’n kleine ruimte te proppen’.

Overtreders worden bestraft met een 11 minuten en 17 seconden durende verbanning naar het nabijgelegen gevangeniseiland Kaj Snude.

Volgens de Deense regering valt Elleore onder de regio Sjaelland.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *