Langli

Plaatsen > Langli

Langli is een klein moeraseiland in de Ho Bugt dichtbij Esbjerg aan de Deense Kust van de Noordzee. Het eiland is 0,8 km² en is toegankelijk bij laag water bij Ho over een 3 km lange, verhoogde, weg.

De naam Langli komt van “Langeleje” hetgeen lang kamp betekend.

Het eiland was tot de vloed van 1634 deel van een schiereiland.

Het eiland werd sinds de 16de eeuw incidenteel voor landbouw gebruikt. Vanaf 1840, toen twee families zich hier vestigden, kreeg dit een meer permanent karakter. Zij legden dijken aan rond het eiland. In 1911 waren er 38 inwoners en zelfs één school. De vernietiging door een tweede vloed van de dijken en de weigering van de staat om de wederopbouw van de dijken te steunen leidde ertoe dat alle inwoners het eiland in 1915 verlaten hebben.

Een latere eigenaar bouwde een herenhuis op Langli. In 1982 nam de Deense staat het eiland over. Tegenwoordig is er een wetenschappelijk instituut gevestigd in het herenhuis: Het Deense Agentschap van Bos en Aarde. Het instituut houdt zich bezig met het systematisch tellen van vogels, waterbemonstering, plantkunde en weerkunde.

Langli is wandelend toegankelijk voor het publiek, tijdens de periode van 16 Juli tot 15 September. Vooral onder vogelliefhebbers is Langlli geliefd. U vindt er b.v. zeemeeuwen, sternen enz.

Plaatsen in de omgeving zijn: Gradyb – Grisen – Soren jessens sand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *