Esbjerg

Plaatsen > Esbjerg 

Esbjerg is een gemeente in Denemarken. De oppervlakte bedraagt 220,91 km2. De gemeente telt 82.312 inwoners waarvan 41.098 mannen en 41.214 vrouwen (cijfers 2005). Esbjerg  is een belangrijke visserhaven voor Denemarken.

Esbjerg is een van de jongste steden in Denemarken, gesticht 130 jaar geleden.

De vrede van 1864, waarbij Sleeswijk aan Duitsland werd afgestaan, betekende het verlies van de havenstad Husum. Voor de handel met Engeland was Denemarken, na het verzanden van de havens van Ribe en Tønder en de bedijking van de waddenkust, volledig op deze haven aangewezen. Het uitdiepen van de vaargeul naar Ribe (ook Tønder was Duits geworden) werd overwogen, maar de keus viel uiteindelijk op de aanleg van een geheel nieuwe haven. De bijna onbewoonde Noordzeekust met het onderontwikkelde achterland kwam niet in aanmerking, ook al door de geringe diepte van het vaarwater. In het kleine stukje overgebleven Waddenzee lag nog maar een vaargeul.

Even ten zuiden van het nu onbeduidende vissersdorp Hjerting werd in 1868 de nieuwe havenstad Esbjerg geprojecteerd. In 1873 meerden de eerste schepen af in de haven, op de plek waar tot dan toe alleen twee boerderijen hadden gestaan. De stad groeide in een ongekend tempo en telt nu al ruim 82.000 inwoners. Naast de koopvaardijhaven groeide een belangrijke vissershaven, die nu al de grootste in Denemarken is. De Esbjergse economie wordt geschraagd door het containervervoer, niet meer alleen naar Engeland, maar ook naar andere EUstaten.

Het zijn vooral vleeswaren en zuivelproducten uit de eigen regio die hier verscheept worden. De 500 kotters en trawlers brengen grote hoeveelheden vis aan wal die dagelijks vanaf 7 uur in de visafslag verhandeld worden (u kunt er gaan kijken). Een groot deel wordt direct uitgevoerd of verdwijnt in de visverwerkende fabrieken. Ook de andere industrieen staan in het teken van de scheepvaart (werven) en de uitvoerproducten (slachterijen).

De stad is relatief jong en dat is te zien aan de doordachte opbouw: een volgens plan opgezet centrum met rechte straten en dwarsstraten, naast een havenwijk met parallelstraten en een net van rondwegen om de stad. Echt interessant is Esbjerg daardoor niet, zeker niet voor de liefhebbers van oud stedenschoon. Er zijn wel enkele aardige musea; de Esbjerg Pas (te koop bij het turistbureau) geeft toegang tot al deze musea en her grote zwembad aan de Gammel Vardevej.

Behalve het populaire visserij en Zeevaartmuseum met openluchttentoonstellingen, aquarium en zeehondencentrum heeft Esbjerg nog veel meer te bieden. Geniet van de hedendaagse kunst in het Esbjerg Kunst Museum – vergeet vooral niet de mooie amber kunstvoorwerpen in het belangrijkste museum in Esbjerg. Het beklimmen van de watertoren in bet stadspark levert een mooi uitzicht over de stad op; er zijn in de toren wisselende tentoonstellingen.

De mooie stranden in het gebied vormen een perfecte harmonie met de cafe’s en restaurants in het bloeiende centrum van Esbjerg.

In 1991 kwamen de ministers van Nederland, Duitsland en Denemarken bij elkaar in het Deense Esbjerg. De slotverklaring van deze conferentie stelde een aantal principes voor de internationale samenwerking vast. Daarnaast sprak men af om te komen tot een gezamenlijk beheersplan voor de Waddenzee.

Jerne kirke
(Strandby Kirkevej) Een van de dorpen die door het groeiende Esbjerg werden opgeslokt, was Jerne, nu een buitenwijk aan de oostzijde. Het oude parochiekerkje van omstreeks 1150, 14e-eeuws in zijn huidige vorm, verdrinkt een beetje in de zee van nieuwbouw. Binnen staat een gerestaureerde preekstoel van rond 1560-1570. Een zo jonge stad heeft uiteraard veel moderne architectuur. Behalve het al genoemde kunstmuseum vindt u in diverse wijken eigentijdse kerken. De mooiste voorbeelden zijn de Treenighedskirke (Grådybet 23) uit 1961 met glasmozaieken van jens Urup en de Grundtvigskirke (Ribegade 74, achter het station) uit 1969.

Eén gedachte op “Esbjerg

  1. A van der Stel

    Parkeren in Esbjerg

    Dit is de grootste ramp. Laatst parkeer in auto voor hotel om binnen en parkeer kaart te kopen. Toen ik buiten kwam met mijn parkeer ticket zat de bekeuring al op de ruit. Op betaal bewijs kan men zien dat ik eerder betaald had dan dat ticket was geprint. In deze minuut van hotel naar auto was geen verweer mogelijk. Europark van parkeerbeheer was onverbiddelijk. Het is jammer dat ik die dag voor de bekeuring ( 750DKr) heb gewerkt.
    Nee vriendelijk is Esbjerg zeker niet voor zijn bezoekers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *