Lolland

Lolland is, met een oppervlakte van 1.243 km2 het vierde grootste eiland van Denemarken. Gelegen in de Oostzee, maakt het deel uit van Regio Sjælland.

Het eiland Lolland is één van de meest landelijke gebieden van Denemarken. Grote steden ontbreken en het eiland is vooral in gebruik als landbouwgebied. Er worden veel suikerbieten geteeld. Het eiland wisselt open groene landschappen af met kilometerslange zandstranden. De onregelmatige kustlijn wordt onderbroken door Sakskøbing en Nakskovfjorden. Voor een strandvakantie aan de zuidkust gaat u naar de zandstranden van Rødby.

Lolland is bijzonder goed te bereiken. Het eiland ligt aan de drukke verkeersverbinding tussen Kopenhagen en Duitsland, waardoor er veel mensen naar het eiland komen, maar slechts weinigen stoppen er. De meeste mensen komen via de snelweg door de tunnel vanuit Falster of met de veerboot van Puttgarden in Duitsland naar Rödby . Er is ook een veerbootlijn van Tårs naar Spodsbjerg op het eiland Langeland.

De belangrijkste attractie van Lolland is het kasteel Aalholm bij Nysted. Niet alleen is het een authentiek kasteel in een prachtige omgeving, je kunt er ook genieten van een van de mooiste automobielcollecties van Europa. Bezoek in Maribo de mooie kathedraal en Frilandsmuseet, het openluchtmuseum. In het plaatsje Bandholm kan je met je eigen auto door het Knuthenborg Safaripark rijden. Dit is één van de grootste safariparken van Europa en het grootste van  Scandinavië. Er zijn veelal Afrikaanse dieren van dichtbij te spotten. Zebra’s, giraffen, neushoorns en nog veel meer dieren lopen vrij rond. Ga voor een rit over de savanne en kijk je ogen uit bij het tijgerbos.
Het attractiepark Lalandia Rødby op Lolland is een heerlijk waterparadijs. Hier is ook een minigolfbaan, een overdekt speelparadijs en zelfs een indoor skibaan.

Grote steden ontbreken op Lolland. Nakskov met 12.661 (2018) inwoners is de grootste plaats op het eiland. Andere leuke stadjes naast Nakskov zijn, Maribo (6000 inwoners), Sakskøbing (3.500 inwoners) en Rødby (2.500 inwoners). Nakskov, Maribo en Nysted bieden een aantal leuke oude steden en pleinen. In Nakskov, Maribo en Nykøbing kun je vrijwel alles kopen wat je nodig hebt, maar er zijn geen speciale merkwinkels.

Eilanden in de omgeving zijn Funen, Falster , Fejø , Femø , Askø , Vejrø. Langeland een klein eiland gelegen tussen Lolland en Funen.