Middelfart

Middelfart is een stadje op het eiland Funen, in Zuid-Denemarken. Middelfart ligt aan de Kleine Belt, op de plaats waar deze het nauwst is: slechts 600 meter.

In Middelfart wonen 15.008 (2015) inwoners.

Middelfart is rond 1200 gesticht en werd voor het eerst als Mæthælfar vermeld in de 13e eeuw. In de eeuwen die volgden, werd de verkorte vorm Melfar gebruikt.

Nabij het stadje liggen de beide bruggen over de Kleine Belt: de Oude Kleine Beltbrug uit 1935 en de Nieuwe Kleine Beltbrug uit 1970. De oude brug dient zowel voor spoorverkeer, als voor autoverkeer, fietsers en wandelaars en verbindt Middelfart met Snoghøj op Jutland. De nieuwe brug is deel van de belangrijke autosnelweg E20.

Hoog boven het water van de Lillebaelt (de kleine Belt), ligt de brug die de veerpont naar Jutland die eerst vanuit Middelfart en vanaf 1865 vanuit Strib vertok. De brug was in 1935 klaar en maakte het voor het eerst mogelijk om in één dag van de ene kant van Denemarken naar de andere te reizen en weer terug. De brug in aanbouw was groot nieuws en werd al snel een toeristische trekpleister. Het was dan ook het grootste bouwproject in de Deense geschiedenis: een stalen constructie met 15.000 ton Duits staal en 2 miljoen klinknagels. De peilers waarop de brug staat gaan 30 m diep het water in en rusten op de zeebodem. Het wegdek van de brug steekt 35 m boven de zeespiegel uit. Ook toen de brug na 10 jaar bouwen af was, bleef hij een belangrijke bezienswaardigheid.

Tegenwoordig is het een echte attractie geworden dankzij de mogelijkheid om boven op de brug te lopen, met uitzicht op Middelfart, de Lillebaelt en de nieuwe brug, waarover de verbinding met Zweden ligt. Die nieuwe brug werd in 1970 aangelegd omdat deze oude brug al het verkeer niet meer aankon. Maar de oude brug is wel nog steeds in gebruik.

Bridgewalking is een populaire activiteit in Middelfart en je kunt dan ook het beste een plek reserveren. Dat kan via de website van Bridgewalking Lillebaelt. Kinderen onder de 1 meter 40 mogen niet mee naar boven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *