Mønsted

Plaatsen > Mønsted

De kalkgrot van Mønsted is de grootste ter wereld. De Mønsted kalkgroeve heeft meer dan zestig kilometer aan gangen, zodat je er uren kunt rondwandelen.

De kalkgroeve is gebruikt voor het mijnen naar kalksteen. Door de mijnbouw is een labyrint aan gangen ontstaan, waarvan sommige hoog genoeg zijn om in te staan en andere weer niet. De veiligheid in de gangen is prima verzorgd: een deel van de gangen is verlicht, zodat je niet in het donker hoeft te lopen.

De gangen van de kalkgroeve worden niet alleen bezocht door vakantiegangers, ze worden ook bewoond door een grote groep vleermuizen. Meer dan 5000 van deze diertjes overwinteren in de groeve. De meeste hiervan zijn watervleermuizen, maar ook zeldzame meervleermuizen leven in de grotten. In het voorjaar eten de dieren zich vet aan insecten, en brengen vervolgens de hele winter hangend in de groeven door. Omdat vleermuizen een beschermde diersoort zijn, is het belangrijk dat ze tijdens hun winterslaap en in de paartijd met rust gelaten worden. De groeve is daarom gedurende de hele winter gesloten voor publiek.

Vanuit de groeve kan je doorlopen naar de vroegere mijngangen, die leiden naar twee ondergrondse meren. Bij het grootste meer wordt ieder uur een multimediashow gehouden over de geschiedenis van de groeven. Tijdens die show worden dia’s vertoond op het water en de kalkmuren, een absolute aanrader!

Naast vleermuizen herbergen de gangen ook iets heel anders: Deense kaas. In de kalkgroeve van Mønsted ligt namelijk altijd 250 ton kaas te rijpen. Door de hoge luchtvochtigheid en de constante temperatuur is dit de ideale plek voor de kaas om hier te rijpen. 

Informatie Mønsted Kalkgrotten Kalkværksvej 8 Mønsted 7850 Stoholm Tel: (+45) 86 64 6011 Website Mønsted Kalkgrotten

Openingstijden: Van 7-15 februari en van 1 april–31 oktober: dagelijks van 10.00-17.00 uur

Toegangsprijs: Volwassenen Dkr. 50,- (Euro 6,80) Kinderen Dkr. 10,- (Euro 1,40)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *